Friss tanulmány: Ez a 25 franchise a legerősebb 2023-ban

Valószínűleg sokakat foglalkoztat a kérdés, hogy napjainkban melyek a legerősebb franchise-ok.

A Fandome kifejlesztett egy erre alkalmas indexet, a platform Inside Fandom című, immáron ötödik éves rendszerességgel megjelenő tanulmányában jelentette meg az új mérőszámot, amely a Franchise Factor Score megnevezést kapta, amely a “pénzügyi adatokon túlmutatva meghatározza a szórakoztatóipari és játékfranchise-ok sikere mögött álló hajtóerőket”.

A listát jelenleg a Star Wars vezeti mintegy 100 ponttal, és amelyet kétségtelenül az Ahsoka sorozat is megerősített az elmúlt hetekben. Ezt követi a Marve 87 ponttal, a harmadik helyen pedig a One Piece áll 72 ponttal, a kultikus manga és anime élőszereplős adaptációja egyébként a Netflixen debütált.

Hogy a Fandom a különböző adathalmazokat pontosan hogyan gyúrta össze egyetlen összetett pontszámba, az egy kicsit homályos. A vállalat szerint a Franchise Factor Score az Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban élő mintegy 5000 játék- és szórakoztatóipari rajongó körében végzett felmérésen alapul, amelyhez a Fandom platformjának (amely havi 350 millió egyedi látogatót vonz és 40 millió oldalnyi tartalmat tartalmaz) első féltől származó adatai társulnak.

A Fandom szerint a Franchise Factor Score "egy súlyozott számítás" öt kritérium alapján, amelyek a világépítés, magas nézettség, a rajongói bázis elkötelezettsége, kulturális relevancia és a következetesség.

“A franchise-ok tették ki a 2023-as top blockbusterek és játékok 95%-át, mégsem volt egységes nézet arról, hogy mi és miért ragadja meg a rajongók figyelmét. A Franchise Factor keretrendszer az alkotóknak, gyártóknak és marketingeseknek használható betekintést és eszközöket ad, hogy megerősítsék franchise-jukat az egyre élesedő versenyben” - nyilatkozta mindezzel kapcsolatban Perkins Miller, a Fandom vezérigazgatója.

A Fandome teljes listáját lentebb közöljük:

Star Wars: 100

Marvel: 87

One Piece: 72

Elder Scrolls: 71

Harry Potter: 69

Barbie: 66

Yellowstone: 64

The Last of Us: 63

Fallout: 62

Disney: 62

Elden Ring: 60

John Wick: 59

Grand Theft Auto: 56

Final Fantasy: 54

Naruto: 53

Zelda: 53

DC: 52

League of Legends: 52

Star Trek: 52

Shadow & Bone: 51

Pokémon: 51

SpongeBob SquarePants: 50

Resident Evil: 50

The Witcher: 48

The Walking Dead: 48