Hivatalos, véget ért Hollywood egyik leghosszabb sztrájkja

A The Writers Guild of America  (Amerikai Írószövetség) új szerződésben érvényesítette a feltételeit, ezzel hivatalosan is lezárva Hollywood történetének egyik leghosszabb munkaügyi vitáját.

A tagság 99%-ban a ratifikáció mellett szavazott, 8435-en szavaztak igennel, 90 tag ellenezte. A WGA West elnöke, Meredith Stiehm közleményben mondott köszönetet a vezetőségnek, a sztrájkfelelősöknek és a WGA munkatársainak a szerződés megalkotásáért.

“Szolidaritással és elszántsággal ratifikáltunk egy olyan szerződést, amely jelentős előnyöket és védelmet biztosít az írók számára egyesített tagságunk minden szektorában. Együtt képesek voltunk elérni azt, amit sokan hat hónappal ezelőtt még lehetetlennek tartottak” - olvasható a közleményben.

Mindemellett a Film- és Televíziós Producerek Szövetsége, amely a stúdiókat képviseli a tárgyalásokon, gratulált a WGA-nak a szerződés ratifikálásához, "amely jelentős nyereséget és védelmet jelent az írók számára".

Az új WGA-szerződés értelmében az írók most először kapnak bónuszt a streaming platformokon legjobban teljesítő műsorokért. Szintén első alkalommal a szerződés minimális létszámot határoz meg az írói szobákban.

A megállapodás az író-producerek számára egy új minimálbérszintet is előír, amely 9,5%-kal magasabb lesz, mint a történetszerkesztőké. A szerződés emellett 5%-os, 4%-os és 3,5%-os emeléseket ír elő a legtöbb minimálbér esetében a hároméves szerződés során.

A megállapodás keretet hoz létre a mesterséges intelligencia használatára, amely lehetővé teszi az írók számára, hogy a mesterséges intelligenciát anélkül használják, hogy az aláásná a hitelüket vagy a díjazásukat.