Idris Elba felszólítja a brit parlamentet, hogy tiltsák be a zombi késeket és a machetéket

Don’t Stop Your Future (Ne állítsd meg a jövődet) címmel indított kampányt Idris Elba. A színész azt kívánja sürgetni az Egyesült Királyság parlamentjétől, hogy helyezzen nagyobb hangsúlyt a fiatalok körében elkövetett késes támadások problémájával.

A kampány célja, hogy felerősítse a marginalizált közösségek és a késes bűncselekmények által leginkább érintettek hangját - olvasható a kampány hivatalos honlapján.

Elba egy szívhez szóló üzenetet is írt a kampány honlapján, amelyben kifejezte a mielőbbi cselekvés szükségességét. A kezdeményezés részeként megjelentette a Knives Down című új dalához készült klipjét, illetve tiltakozást is szervezett a londoni Parlament téren. A késes támadások következtében elvesztett életek szimbolikus ábrázolásában Elba szépen összehajtogatott ruhák sorai előtt állt, hangsúlyozva a rideg valóságot, amellyel az elmúlt évben ilyen incidensek áldozatául esett gyerekek szembesültek.

"2023-ban országszerte nőtt a fiatalok körében elkövetett bűncselekmények száma. Ez azt jelenti, hogy több száz újabb ígéretes életnek vetettek véget egy vita vagy egy múló érzelem miatt. Napról napra nagyobb és nagyobb lesz bennünk, szülőkben a tehetetlenség érzése. Legfőbb ideje, hogy a szülők általunk és a közösségeinkben érzett sürgősségét a politikusaink is tegyenek" - írta Elba a kampány weboldalán.

Elba konkrétan a machetek és az úgynevezett zombikések - az erőszakos bűncselekményekkel összefüggésbe hozott pengés fegyvertípusok azonnali betiltását kéri. A kampány hangsúlyozza, hogy a késes erőszak növekvő fenyegetésének kezelésére gyors jogalkotási intézkedésekre van szükség.

A legfrissebb rendőrségi statisztikák szerint Angliában és Walesben 2022 júliusa és 2023 júniusa között 247 ember vesztette életét késes erőszak következtében. Elba olyan tragikus példákra mutat rá, mint a 15 éves Alfie Lewis és a 16 éves Harry Pitman, hangsúlyozva, hogy a politikai vezetőknek sürgősen meg kell fordítaniuk ezt a pusztító tendenciát.