J.K. Rowling szócsatába keveredett a genderkérdés kapcsán a Csokoládé szerzőjével

Szócsata tört ki a Harry Potter könyvek szerzője, J. K. Rowling és a Csokoládé szerzője,  Joanne Harris között a nemi identitással kapcsolatos kérdések miatt.

A vita azután kezdődött, hogy Rowling aggodalmát fejezte ki a "Sátáni versek" szerzője, Salman Rushdie miatt, amelynek következtében ő maga is halálos fenyegetést kapott. Harris a továbbiakban támogatását fejezte ki Rowling irányába, aki viszont a The Timesnak adott interjújában elmondta, hogy semmilyen kommunikációt nem folytatott Harrisszel, amely során pályatársa csakugyan támogatását fejezte volna ki a fenyegetésekkel kapcsolatban.

“Harris következetesen elmulasztotta kritizálni azokat a taktikákat, amelyek célja a nemi identitás ideológiájával kapcsolatos személyes álláspontjával egyet nem értő nők elhallgattatása és megfélemlítése. Az ‘eltörlés’ nem egy csúnya szó. Szokásunk eltörölni olyan dolgokat, amiket már nem akarunk” - mondta Rowling a The Timesnak.

“Mindig is hangosan és világosan elmondtam, hogy elítélem a fenyegetések minden fajtáját, bárkivel szemben. Ez vonatkozik azokra is, akiknek a nézeteivel nem értek egyet, és azokra is, akiknek a nézeteit osztom. A szólásszabadság mindenkié, és amikor egy ember elveszíti, mindannyian veszélyben vagyunk” - reagált minderre Harris.

Harrisnek van egy transznemű fia, Rowling pedig a nők helyett a "menstruáló emberek" kifejezés használata ellen emelte fel nemrégiben a hangját, a közösségi platformokon pedig ezt az álláspontot az egyszerűen transzfóbnak értelmezték.

“Igen, támogatom a transzneműej jogait. Nekem is van egy fiam, aki néhány hónapja vallotta magát annak. De a személyes érzéseim a gender-kritikus mozgalommal kapcsolatban nem befolyásolják a szólásszabadságba vetett hitemet” - írta a Twitteren Harris.