81 Belfast  (2021)

Szokás azt mondani, hogy a Netflixen csak felszínes tucatfilmek vannak. Erre most alaposan rácáfol a platform, hiszen egy Oscar-díjas alkotással bővül mától a kínálata. Kenneth Branagh nem csak színészként tett már le rengeteget az asztalra, de immár rendezőként és forgatókönyvíróként is díjnyertesnek mondhatja magát. 2022-es filmje, a Belfast hozta el számára az arany szobrocskát. A filmet pedig mostantól a Netflixen is megnézhetjük.

A címből már sejthető, hogy az események Észak-Írország fővárosában játszódnak. Azt sem nehéz kitalálni, hogy mely időszakban: a zűrzavaros ’60-as években. Az eseménye középpontjában egy munkásosztálybeli család áll, mi pedig a kilenc éves fiú, Buddy szemén keresztül követhetjük a történéseket. Míg a városban egyre nagyobb a zűrzavar az ulsteri protestánsok és a katolikusok között, Buddy megismerkedik egy katolikus lánnyal. Apját megpróbálja beszervezni egy kétes hírű protestáns, de ő kötélnek áll. Később Buddy rossz társaságba keveredik, aminek súlyos következményei lesznek.

A Belfast egy kőkemény időszakot mutat be egy alapvetően ártatlan kisfiú szemén keresztül. Kenneth Branagh, aki a forgatókönyv megírása mellett a rendezői széket is elfoglalta, olyan színészeket válogatott össze, mint Judi Dench, Jamie Dornan, Ciarán Hinds, Caitriona Balfe, Colin Morgan és Jude Hill. A film a legjobb forgatókönyvért járó Oscar-díjat zsebelte be, ugyanezért Golden Globe-díjat is kapott.

Mostantól tehát a Netflix kínálatában is megnézhetjük. Ha van élő előfizetésünk, akkor elég csak a film itteni adatlapján a megfelelő logóra kattintani és indul is a lejátszás.