A Szex és New York az az amerikai romkom-dráma televíziós sorozat, amelyet Darren Star készített az HBO számára és amely mára már fogalom - mint azt mindannyian tudjuk is. Most pedig ez a kultikus széria a Netflix kínálatába is megérkezett!

Az HBO sikersorozatának mind a hat évada - amely eddig csak a Maxon volt elérhető - most először a Netflixen (is - mivel a sorozatot továbbra is eléritek a Max könyvtárában is) lesz streamelhető április 1-től.

"Nyilvánvaló, hogy a streaming és a cégek átrendeződése hatással volt erre a döntésre. De úgy gondolom, hogy mi ezt kissé óvatosan, társ-exkluzív módon csináljuk, soha senkinek nem adunk kizárólagos jogot egy sorozatra. Amit eddig láttunk... a Nagypályások esetében és bármelyik más, eladott sorozatunkkal, az a fellendülés. Szóval hasznos volt ez a változtatás." - nyilatkozott 2023 novemberében az HBO vezetője, Casey Bloys.

Ennek az izgalmas változtatásnak az apropójából átvesszük kicsit a gyorsan sikeressé vált sztori keletkezéstörténetét és mérföldköveit!

A múlt

A Candace Bushnell újságcikkének és 1996-ban megjelent azonos című könyvantológiájának adaptációja 1998. június 6-án került először adásba az USA-ban, 6 évadon és 94 epizódon keresztül futott, 2004. február 22.-i befejezéséig. A sorozat fejlesztése során különböző producerek, forgatókönyvírók és rendezők dolgoztak Carrie, Miranda, Samantha és Charlotte történetén, de a négy barátnő kalandjai elsősorban Michael Patrick King közreműködésével keltek életre.

A Szex és New York egyaránt kapott elismerést és kritikát témái és szereplői miatt, és a sorozatnak tulajdonítják azt is, hogy hozzájárult az HBO mint hálózat népszerűségének növeléséhez.

54 Primetime Emmy-díj jelölésből hetet, a 24 Golden Globe-díj jelölésből nyolcat, a 11 Screen Actors Guild-díj jelölésből hármat váltott díjra az évek során. A Time 2007-ben és a TV Guide 2013-ban minden idők legjobb televíziós sorozatai közé sorolta.

A jelen

Az És egyszer csak… 2021. december 9-én mutatkozott be az HBO Maxon. Az egyetlen szépséghibája, hogy Kim Cattrall részben a Sarah Jessica Parkerel való régi és folyamatos viszálya miatt nem tért vissza a barátnők 50-es éveit bemutató folytatásba, kivéve egy cameót a második évad fináléjában a sorozat 25. évfordulójának tiszteletére.

Szex és N.Y. a Netflixen - hogy történt ez?

2023 novemberében az HBO vezetője, Casey Bloys a Netflixnek licencelt HBO-tartalmakra vonatkozó stratégiaváltással kapcsolatban azt mondta, hogy "egyensúlyról" van szó.

"Védelmeznünk kell azokat a műsorokat, amelyek a mieink és amelyek sikeresek. De elég régóta dolgozom a televíziózásban ahhoz, hogy tudjam, a szindikálás régen volt aranybánya. Ez volt a mesterkulcs, ami azt jelentette, hogy a műsorod tovább folytatódik, és évtizedekig élni fog a kezdetek után is."

"Szóval az ötlet, hogy egy sorozatot a saját csatornánkon kívül is eladjunk, nem volt szokatlan. Az HBO-nál megtettük már Az elit alakulattal is, ami a History csatornán futott, de a Félig ürest is eladtuk és most a Szex és New Yorkot is. Ez nem egy új koncepció." - folytatta Bloys.

Hol nézheted?

Ahogyan a cikkünkből már tudod: a Netflixen, de hogy mennyire gyorsan és könnyedén, azt most áruljuk el! Ha van Netflix előfizetésed, elég csak a sorozat mafab adatlapjára menned, legörgetni a "Hol nézheted" fülhöz, kattintani a Netflix ikonra és a modern televíziózás egyik legikonikusabb sorozata máris elindul!

dráma | romantikus | vígjáték

Carrie egy éles nyelvű újságíró, aki New York legolvasottabb lapjánál dolgozik, saját, pikáns rovatáért milliók rajonganak. Barátnője, Charlotte zátonyra futott házassága... több»