A modernkori szuperhősfilmek egyik előfutára volt Tim Burton 1989-es Denevérember mozija. Persze a mai CGI-őrületekhez nem lehet hasonlítani, de nem véletlenül vált mára igazi klasszikussá a film. Ebben jelentős szerepe volt a színészgárdának is, hiszen nem akármilyen tehetségeket vonultatott fel. Ám míg Jack Nicholson már akkor is világsztárnak számított, Michael Keaton még épp csak bontogatta a szárnyait Hollywoodban.

Erről nemrégiben Seth Meyers műsorában mesélt egy interjú keretein belül. Michael Keaton elárulta, hogy akkoriban valóságos idegölő munkaként élte meg a Denevérember forgatását. És ez nagyrészt Jack Nicholsonnak volt köszönhető. No, nem arról van szó, hogy Jack Nicholson rosszul bánt volna bárkivel is, de olyan erő és magabiztosság sugárzott belőle, ami egy akkoriban még félig-meddig pályakezdőnek számító Michael Keatont nagyon elbizonytalanította.

Ez szerencsére a filmben egyáltalán nem érezhető rajta, mivel végül sikerült felülkerekednie a dolgon, legyőzte a bizonytalanságát és remek alakítást nyújtott. Michael Keaton azt is hozzátette, hogy a forgatáson jó barátokká is váltak Jack Nicholsonnal.

Érdekes, hogy tulajdonképpen Joker az egyetlen olyan szupergonosz, akit valóságos presztízskérdés lett eljátszani a mozivásznon. Ez persze azért is alakulhatott így, mert az elmúlt évtizedekben Jack Nicholson olyan színészek keltették életre a bohócot, mint Heath Ledger vagy Joaquin Phoenix. Mindannyian egészen más oldalát mutatták meg a karakternek, és túlzás nélkül állíthatjuk, hogy mindegyik nagyon emlékezetes alakítás volt.

A következő években valószínűleg újra láthatjuk majd Jokert is a mozikban, hiszen jó eséllyel elkészülhet második önálló filmje, illetve a Zack Snyder: Az Igazság Ligája-ben is felbukkanhat. Michael Keaton pedig a készülő Flash – A Villám szólómoziban öltheti újra magára Batman karakterét, de még inkább az idős Bruce Wayne-ét.