Már csak napok kérdése, és a hazai mozikba is megérkezik Nemes Jeles László filmje. A közelgő bemutató kapcsán cikkünkben 10 izgalmas tényt gyűjtöttünk össze a filmmel kapcsolatban.

Hamarosan a mozikban az ősz legjobban várt magyar filmje (Napszállta), melynek premierjét már külföldön is komoly várakozások előzik meg, a film forgalmazási jogait ugyanis nem kevesebb mint hetven országban vásárolták meg. A produkciót Clara Royer és Matthieu Taponier forgatókönyve alapján a Saul fia Oscar-díjas direktora, Nemes Jeles László rendezte (Saul fia, Napszállta), míg a főbb szerepeket Balsai Mónika, Győri Péter, Marcin Czarnik, Björn Freiberg, Terhes Sándor, Bárdos Judit és Vlad Ivanov alakítják.

Íme tehát 10 izgalmas tény a premierfilmről, amit valószínűleg nem tudtál:

  • A Napszálltát a Brit Filmintézet által szervezett 62. Londoni Filmfesztivál versenyprogramjában is bemutatják. Egyesült Királyság legnagyobb presztízsű filmes eseményén eddig mindössze egy magyar filmet vetítettek, a Saul fiát 2015-ben. A szóban forgó fesztiválra idén mindössze 10 filmet hívtak meg, a zsűri elnöke pedig nem más lesz, mint A szoba Oscar-díjas rendezője, Lenny Abrahamson.
  • A Napszálltát a világpremier előtt közel 70 ország filmforgalmazója vásárolta meg világszerte.
  • Nemes Jeles László új filmjében ugyanazzal a háttérstábbal dolgozott, akikkel a Saul fiát is készítette.
  • Több színész is érkezett a történelmi Magyarország területéről: a Felvidékről Bárdos Judit, Molnár Levente Erdélyből, Dino Benjamin pedig a Vajdaságból. (mnf)
  • A Napszállta szereplőgárdája közel 200 főt számlált. A magyarok mellett lengyel, német és román színészek is feltűnnek a filmben, akik közül néhányan a rendezői korábbi alkotásában, a Saul fiában is játszottak.
  • A Napszállta forgatása 2017 nyarán zajlott. A stáb 53 napon át dolgozott több budapesti és vidéki helyszínen.
  • A film a Magyar Nemzeti Filmalap 1,59 milliárd dolláros támogatásával készült.
  • A filmet a Torontói Nemzetközi Filmfesztiválon is bemutatták.
  • A filmet a Velencei Fesztivál versenyprogramjára is meghívták. Erre legutóbb 24 évvel ezelőtt, 1994-ben került sor (Enyedi Ildikó: Bűvös vadász). A Napszállta a fesztivál díjátadó ünnepségének előestéjén elnyerte a nemzetközi kritikusok FIPRESCI-díját.
  • A Napszállta az Oscar-díjas Nemes Jeles László (Saul fia) második nagyjátékfilmje.

Hazai premierdátum: 2018.09.27.

A film előzetesét idelent tudjátok megnézni:

53 Napszállta  (2018)

dráma

1913-ban járunk, a béke utolsó napjain. A gyerekkorában elárvult Leiter Írisz ekkor érkezik Budapestre, és felkeresi szülei régi kalapszalonját. Minden vágya ugyanis az, hogy a... több»