Nem csak a kritikusok, a nézők is imádják a szertelen kamaszlányt

A Lady Bird 5 Oscar-jelöléssel büszkélkedhet, amik között megtalálhatóak a legfontosabbnak tartott kategóriák: a legjobb film, a legjobb eredeti forgatókönyv, a legjobb női fő- és mellékszereplő, illetve a legjobb rendező díja is.

A független filmes szcénából érkező Greta Gerwig szerepelt már sebtében leforgatott, kapunyitási pánikról szóló kultfilmben (Frances Ha), dolgozott már együtt Woody Allennel (Rómának szeretettel), és több alkotásban vett már részt mint író - eddigi munkássága után első rendezésével is levetette a kritikusokat a lábukról (Gerwig az ötödik nő, aki legjobb rendező jelölést kapott az Akadémiától).

A bevallottan önéletrajzi ihletésű történet 2002-ben játszódik a kaliforniai Sacramentoban, ahol a kamasz Lady Bird próbál zöld ágra vergődni magával, a családjával, a barátaival és a fiúkkal. A főszerepet játszó 23 éves Saoirse Ronan szintén nem kezdő a szakmában - fiatal kora ellenére már két Oscar-jelöléssel is büszkélkedhet. Az ipmluzív és csapongó Lady Bird alakításához befestette a haját, sminket viszont egyáltalán nem visel a filmben - elvégre a kamaszkorhoz hozzátartoznak a bőrhibák. A filmet olyan  további remek színészek erősítik, mint Laurie Metcalf és Timothée Chalamet (Szólíts a neveden).

A kis költségvetéssel készült filmet azonban nem csak a kritikusok imádják - novemberi bemutatása óta az amerikai közönség is odavan érte (a film jelenleg 99 százalékon áll a RottenTomatoes-on) - az Oscar-jelölés bejelentése után egy hétvége alatt 1.9 milliót jövedelmezett.

A filmet a hazai mozik március 1-én mutatják be.