Egyre gyakrabban fordul elő, hogy a Netflixen egy olyan sorozatot kap fel a közösség, amiről egyébként a többség még csak nem is hallott. Nem volt nagy marketing hadjárat a premier előtt, nem ez folyt a csapból, csak szép csendben megérkezett a platformra. És aztán pár nap alatt a világ több országában – így többek közt hazánkban is – a nézettségi toplista élére kúszott fel.

Egy olasz minisorozatról van szó, a Lidia ügyvédnőről. Az igaz történetet feldolgozó sorozatról ugyan vegyesek a vélemények, ez nem gátolja abban, hogy szép sikert érjen el. Még csak egy hete érhető el a Netflixen, de jelenleg mindenki ezt nézi.

A történet Lidia Poetről szól, aki az 1800-as évek derekán született Olaszországban. Akkoriban a nők egy elnyomó társadalomban éltek, ahol kevés szavuk volt és csak a legritkább esetben űzhették azt a hivatást, amit szerettek volna. Ezen próbált meg változtatni Lidia Poet is, aki kőkemény harcot vívott és győzelmet aratott. Így ő lett az első olasz női ügyvéd.

A sorozat az ő történetét meséli el hat nagyjából negyvenperces epizódra bontva. Ezekben bűnügyekben nyomoz és old meg, de állandóan meg kell küzdenie a társadalom elnyomásával is. Megtiltják neki, hogy ügyvédi hivatását űzze, de ez nem akadályozza meg a folytatásban és egyre több ügyet vállal el. Gyilkosok után nyomoz, ártatlanul megvádolt embereket véd meg és folyamatosan harcol a bíróságon, hogy elismerjék őt ügyvédként.

A sorozat ugyan nem kapott kimagasló értékeléseket, mégis sok dicséret éri. Sokan kiemelik a remek díszletet és kosztümöket, ahogy a krimikre jellemző rendezést és a színészi játékot is. Utóbbi kapcsán a főhőst alakító Matilda De Angelist említik, aki végig kiválóan hozza Lidia Poet karakterét.

A Lidia ügyvédnőt egy évados minisorozatnak álmodták meg a készítői. Így jelenleg nincs is tervben folytatás. Ugyanakkor elnézve a sikerét és a nézettségi adatokat, teljesen nem lehet kizárni, hogy a Netflix berendel belőle egy második évadot.

dráma | életrajzi | krimi

Egy nő, akit eltiltottak az ügyvédi hivatás gyakorlásától, fellebbezést készít elő a bíróság döntésének megváltoztatására Lidia Poët, Olaszország első női... több»