Végre a hazai mozikba is megérkezett Adrian Grunberg filmje, mely (ha minden igaz) végleg lezárja Rambo történetét. Cikkünkben most mindent összegyűjtöttük, amit érdemes tudnotok az eddigi legvéresebb Ramo filmről, az Utolsó vérről. 

John Rambo békésen próbálja élni a mindennapjait arizonai farmján, bár háborús múltjából felbukkanó belső démonaival továbbra is viaskodik. Egy nap azonban házvezetőnője, María unokáját elrabolják. Rambo felveszi a harcot a kegyetlen szex- és drogkereskedő mexikói kartellel, amely több lányt is fogságban tart. Segítője a halálos küzdelemben Carmen, aki a húga után kutat. John Rambo legendás alakja ötödik alkalommal tér vissza a filmvászonra az elnyűhetetlen Sylvester Stallone (Rocky-filmek, Menekülés a győzelembe, Tango és Cash, Cliffhanger – Függő játszma, Szupercella, Creed: Apolló fia) alakításában. Az 1982-ben indult sorozat utolsó epizódjához érkezett, a félelmet nem ismerő vietnámi veterán ezúttal a mexikói drogkartelek ellen száll harcba. 

A film rendezői székét Adrian Grunberg foglalhatta el (Börtönregény, Rambo 5: Utolsó vér), a főbb szerepeket Sylvester Stallone, Paz Vega, Adriana Barraza, Sergio Peris-Mencheta, Louis Mandylor, Óscar Jaenada és Joaquín Cosio alakítják. A forgatókönyvet David Morrell, Sylvester Stallone és Matthew Cirulnick szerezte.

Íme 8 érdekesség a premierfilmről, amit nem árt tudnod, mielőtt jegyet váltasz:

  • A film forgatókönyvét eredetileg a 2008-as John Rambóhoz írták. A sztori egy átdolgozott változatát végül a Harcban élve című Jason Statham főszereplésével forgatott akciófilmben használták fel.
  • Ez az első Rambo-film, melyben a főhősnek rövid a haja.
  • A Rambo 5-öt eredetileg Sylvester Stallone rendezte volna, azonban a projekt számos buktatón esett át, 2016-ban pedig Stallone egyenesen azzal a hírrel rukkolt elő, hogy leálltak a film körüli munkálatok. A rendezői széket végül Adrian Grunberg foglalhatta el, de Stallone a főszerep mellett a forgatókönyv megírásából is kivette a részét.
  • Sylvester Stallone már 2008-ban azt mondta, hogy az ötödik rész csak azon múlik, mennyire lesz sikeres a szintén abban az évben bemutatott John Rambo című negyedik epizód. 2009 augusztusában a Millennium Films végül zöld utat adott a projektnek, melyre ezt követően mégis tíz évet kellett várniuk a franchise rajongóinak.
  • A Rambo 5: Utolsó vér forgatása 2018. október 2-án kezdődött meg Bulgáriában, de a stáb egyebek mellett Tenerifén is dolgozott. A munkálatok 2018. december 4-én értek véget, mely 2019. májusában további utóforgatások követtek.
  • A 2008-as John Rambo után ismét Brian Tyler szerezte a film zenéjét.
  • Sylvester Stallone a 2019-es Cannes-i Filmfesztiválon elmondta, hogy szívesen eljátszaná Rambót újra, amennyiben az ötödik rész sikeres lesz. Ezzel szemben a rendező, Adrian Grunberg abbéli bizakodásának adott hangot, hogy az Utolsó vér kellően keretbe fogja foglalni a vietnami veterán történetét, mely megfelelő lezárása lehet a franchise-nak.
  • Mivel a tervek szerint ez a Rambo franchise utolsó filmje, Sylvester Stallone ennek tükrében választotta meg a film címét, mely így keretbe foglalja a teljes szériát. Az első rész címe ugyanis Fist Blood (Első vér) volt.

Hazai premierdátum: 2019.09.19.

A film előzetesét idelent tudjátok megnézni: