Reszkessetek, betörők! - 10 tény, amit nem tudtál az idén 30 éves filmről

Ha úgy érzed, hogy nem érzed az idő megállíthatatlan múlását, akkor segítünk: A Reszkessetek, betörők! idén már harminc éves. Szívesen. Na, most, hogy ezen a kis sokkon túl vagyunk, miszerint Kevin immár három évtizede boldogít minket minden karácsonykor, egy picit jobban is foglalkozhatunk a filmmel, amiről mindenki azt hiszi, hogy úgy ismeri, mint a tenyerét. Ha igen, akkor az alábbi tíz tény se mond majd semmi újat, ezesetben gratulálunk, neked sincs más dolgod karácsonykor, mint szegény Marv és Harry kálváriáján röhögni.

1. Macaulay Culkin nem a Reszkessetek, betörők!-ben dolgozott együtt először a rendező John Hughes-zal, egy évvel korábban a Belevaló papapótló forgatásán ismerkedtek meg. Állítólag ekkor született meg a rendező fejében a film gondolata is, mivel meglátta a kisfiúban a hatalmas potenciált.

2. Ehhez köthető az is, hogy John Hughes Kevin McCallister karakterét kezdettől fogva kifejezetten Macaulay Culkinra írta, ugyanakkor a rendező Chris Columbus így is tartott egy meghallgatást, ahol száznál is több gyerek jelent meg – feleslegesen.

3. De nem Macaulay volt az egyetlen Culkin a filmben (és a második részében). Fullert, az ágyba vizelő unokatestvért ugyanis Kieran Culkin játszotta, aki az óta szintén szép színészi karriert futott be.

4. A Reszkessetek, betörők! világra szóló sikere nem újdonság senkinek, de azt nem sokan tudják, hogy huszonhét éven keresztül egy rekordot is sikerült tartania. 1202 moziban mutatták be és a nyitó hétvégén 17 081 997 dollárt kaszált. Ezt végül 2017-ben egy kínai (!) mozi tudta csak lekörözni.

5. Azt mindenki tudja, hogy a filmnek volt egy hasonlóan jól sikerült második része és bizonyára azt is, hogy további folytatások is készültek, bár ne tették volna, hiszen mind borzasztóak voltak. Viszont azt már kevesebben tudják, hogy a franchise három videojátékot, két társasjátékot és könyvadaptációt is megért – a hagyományos játékokról nem is beszélve.

6. Nem csak hazánkban számít biztos pontnak karácsonykor a TV-ben a film. Lengyel barátaink hozzánk hasonlóan minden évben levetítik az első két részt, a népszerűségük pedig évtizedek óta töretlen. 2011-ben például 5 millióan választották ezt a műsort a tv-ben karácsonykor.

7. A McCallister család hatalmas és fényűző otthonát a stáb valójában csak kibérelte a forgatásra, ám csak néhány helyiséget használtak benne: a konyhát, a lépcsőt és annak az előterét. Viszont az étkezőben, és a többi szobában játszódó részeket egy stúdióban vették fel. De ez semmit sem vont le az épület státuszából, amely évtizedek óta turista látványosságnak számít. A tulajdonosok 2012-ben 1,5 millió dollárért váltak meg tőle. Érdekesség, hogy a filmben szereplő faház eredetileg nem volt ott az épület mögött, azt a filmhez építették és a forgatás után el is bontották.

8. Ha már forgatás, a film minden jelenetét Chicagóban vették fel. Még azokat is, amik a sztori szerint Párizsban játszódtak. A párizsi Orly repteret az O’Hare International Airport helyettesítette, míg a repülőgép belsejét egy helyi középiskola kosárlabda-pályáján építették meg. Hasonlóan az elárasztott pincét valójában az iskola medencéjében építették fel.

9. A filmben egy ponton Kevin a bátyja megszökött tarantuláját teszi Marv arcára, hogy el tudjon szökni. A jelenetben bizony egy élő pókot használtak, viszont Daniel Stern minderre csak egyetlen felvétel erejéig volt hajlandó. Érdekesség, hogy az ekkor halható halálsikoly nem igazi, mivel féltek, hogy megijesztenék vele a pókot és az megmarná a színészt, így Daniel Stern csak imitálta az üvöltést, majd utólag keverték rá a hangot.

10. John Candy is vendégszerepelt a filmben, ő volt a Bütykös bogarak zenekar frontembere, akik kisegítik Kevin anyukáját a hazajutásban. A színész összes jelenetét mindössze egyetlen nap alatt vették fel, igaz, ez 23 órás forgatási napot jelentett.

+1. A jelenetet, ahol Harry és Marv kishíján elütik Kevint a furgonnal, valójában biztonsági okokból visszafelé vették fel. Ezt ki is lehet szúrni a filmben, ugyanis abban a nagyjából egy másodperces vágásban, ahol a kisfiú a felé guruló furgon elé sétál, látható, hogy a kipufogóból szálló füst visszafelé mozog.

családi | vígjáték

Az igazi bajkeverő Kevin (Macaulay Culkin) egy kissé szétszórt családban él: a hamisítatlan, párizsi vakációra készülők szülők ugyanis otthon felejtik fiukat, amire már csak... több»