Justin Lyons operatőr új részleteket árult el Steve Irwin utolsó pillanatairól, illetve arról, hogy szerinte mi történt a haláláról készült elveszett felvételekkel.

Lyons közel 10 éven keresztül dolgozott együtt Steve Irwin természettudóssal. Az operatőr nemrégiben a Daily Mail Australia lapnak adott interjúban beszélt arról, hogy hol is lehetnek azok a felvételek, amelye Irwin haláláról készültek.

“Ennek soha nem szabad napvilágot látnia. Az a felvétel még mindig létezik, és el van rejtve. Biztos vagyok benne, hogy Irwin menedzsere és rendezője, John Stainton soha nem adja ki” - mondta Lyons.

Stainton korábban azt mondta a Daily Mailnek, hogy a felvételből csak egy példány volt, és azt megsemmisítették, miután a rendőrség lezárta a nyomozást. Irwin rendkívüli életének utolsó napján a stáb tigriscápákat követett egy homokzátonyon Port Douglas partjainál.

“Gyönyörű reggel volt, elmentünk horgászni, remekül éreztük magunkat. Aztán csak ültünk és vártuk, hogy jöjjenek a cápák - Steve nem volt az a fajta, aki csak ül és vár, ezért azt mondtam, ugorjunk be a csónakba, és nézzük meg, mit találunk” - mondta Lyons.

“Egy percet sem vesztegettünk. Folyamatosan forgattunk, és mivel volt néhány spin-off műsorunk, minden felvétel minden képkockáját igyekeztünk felhasználni” - tette hozzá az operatőr.

Ezt követően bukkantak rá egy nagyméretű rájára: “Félelmetes volt. Korábban már tucatszor filmeztük őket mély és sekély vízben. Ismertük a viselkedésüket. Nem féltünk tőlük, Steve már kezelte őket és forgatott velük. Bár mindig óvatosak vagyunk, úgy gondoltuk, hogy ez egy öröm lesz. Átcsúsztunk a csónak oldalára, és elkezdtük filmezni. Körbeúsztuk, ő meg lecsúszott és letelepedett a fenékre” - mondta Lyons.

Miután rengeteg felvételt készítettek, az utolsó dolog, amire szükségük volt, az egy bevezető felvétel volt, amelyen Irwin a rája mögött úszik fel.

“Irwin egyenesen a rája farka fölé úszott, ami ahelyett, hogy elúszott volna, a bikarája a szárnyai elejére támaszkodott, felnyomta a hátsó végét, és őrülten szúrni kezdett a farkával Steve felé. A víz felforrt a buborékoktól, ahogy csapkodott és miegymás. Egész idő alatt Steve-re figyeltem. Nem tudtam, mi történik, láttam, hogy megpróbálja megszúrni Steve-et, ő pedig ellökte magától, de 10-15 másodperc alatt vége volt az egésznek” - mondta Lyons.

“A rája elúszott, ezért lefilmeztem Steve-et, amint elúszik. Csak akkor jöttem rá, amikor visszapásztáztam, és a víz körülötte már véres volt.

A mindössze 1,5 méter mély vízben forgató Lyons a felszínre sietett, ahol látta, hogy Irwin tüdejét átszúrta a tüske. Rádión sikerült elérni a hajón Brian Coultert, akivel közölték, hogy baleset történt. 

“Brian eltakarta a sebet Steve mellkasán. Steve egyenesen rám nézett, és azt mondta: ‘Haldoklom.’ Mondtam neki: ‘Nem, nem haldokolsz, rendbe fogsz jönni, csak tarts ki’” - mondta Lyons.

A segélyhajónak nem volt defibrillátor a fedélzetén, ezért a legénység úgy döntött, hogy a Port Douglas melletti kis turistaszigetre, a Low Islesre indul. Lyons és Brian Coulter felváltva végezték az újraélesztést Irwinen, miközben egy másik operatőr, Pete West rögzítette az egész a történéseket.

“Az évek során többször előfordult, hogy Steve leszidott egy operatőrt, amiért az nem folytatta a filmezést. Így az operatőrünk abban a pillanatban filmezett, amikor megérkeztünk, az újraélesztésen keresztül. Úgy éreztem, mintha egy életen át tartott volna” - mesélte Lyons.

A megérkezéskor egy nővér várt a defibrillátorral, de Irwin már egy ideje nem volt eszmleténél. Lyons azt mondta, mélyen legbelül tudta, hogy Irwin már nem él. 

“Nem volt szívverése, tudtam, hogy nincs pulzusa. Teljes újraélesztést végeztünk, szájból szájba lélegeztetést. Rákötöttük a defibrillátorra, ez a dolog elég modern volt, de nem működött. Mindenféle hangokat adott ki, de nem működött - nem hiszem, hogy a végén bármit is változtatott volna a helyzeten” - tette hozzá Lyons.

Az operatőr elmondása szerint a kiérkező mentők viszont már csak Irwin halálának beálltát tudták megállapítani. Ami az Irwin utolsó pillanatairól készült felvételeket illeti - Lyons azt mondta, örül, hogy soha nem hozták nyilvánosságra, de úgy gondolja, hogy további másolatok is létezhetnek.