81 A vasember  (2008)

Picit durva belegondolni, hogy A vasember immár tizenhárom éves film. Ez volt az a mozi, ami útjára indította a mögöttünk hagyott évtizedet egyértelműen uraló Marvel moziverzumot. De a film bemutatása előtt még egyáltalán nem volt biztos a siker, sőt. Az időzítéssel igen nagyon kockáztattak a készítők, de volt egy színész, aki az első pillanattól kezdve biztos volt a sikerben.

De miért is volt ennyire kockázatos elkészíteni A vasembert? 2008-ban épp egy másik szuperhősmozi körül forgott a világ, ekkor jelent meg ugyanis A sötét lovag. A DC-univerzum leghíresebb hőse, Batman egyértelmű favoritnak számított, ráadásul egy új trilógia második részeként már előre megalapozott rajongótáborral rendelkezett.

Ezzel szemben a korábbi Marvel hősökhöz köthető filmek általában nem arattak túl nagy sikert, igaz, azokat nem is a Marvel Studios és a Disney készítette el. Szóval egyáltalán nem volt biztos, hogy A vasember sikeres lesz. Pedig a készítők igyekeztek biztosra menni.

A filmet az addigra már befutott Jon Favreau rendezte, a szereplők között pedig ott volt a már Oscar-díjas Gwyneth Paltrow, Jeff Bridges és Clark Gregg is. A címszerepet pedig az a Robert Downey Jr. kapta, akinek a színészi tehetségét senki sem vitatta el, de épp kilábalóban volt egy sok éven át tartó függőségből, ami botrányt botrányra halmozott a színész életében.

Ő volt tehát az egyik legnagyobb rizikófaktor, mégis a Coulson ügynököt alakító Clark Gregg épp miatta volt biztos a sikerben. A színész korábban egy interjúban arról beszélt, hogy tudta, ha Robert Downey Jr. összekapja magát és olyan alakítást tesz le az asztalra, amilyenre egyébként képes, akkor A vasember hatalmas siker lesz.

Végül igaza is lett. Robert Downey Jr. tökéletesen hoztak Tony Stark karakterét, amivel nem csak a saját karrierjét keltette újra életre, de egyben megalapozta a következő évtized legjövedelmezőbb és legnagyobb mozis franchise-át is. Mert biztosak lehetünk benne, hogy ha A vasemberr nem aratott volna akkora sikert, akkor bizony a későbbi Marvel filmek sem készültek volna el.