Tom Cruise-t megalázták a kultfilmje forgatásán

Manapság, ha vámpír szépfiúkról szóló filmekről van szó, akkor mindenkinek az Alkonyat jut eszébe, de nem volt ez mindig így. A ’90-es években ugyanis egy másik, sokkal sötétebb hangulatú mozi volt az etalon e témában: az Interjú a vámpírral. A mára igazi klasszikussá vált félig horror, félig dráma mozi elkészítése azonban nem volt zökkenőmentes.

A sztori szerint egy több száz éves vámpír, Louis interjút ad egy riporternek, amelyben elmeséli egész addigi életét attól kezdve, hogy egy Lestat nevű vámpír őt is halhatatlan vérszívóvá változtatta. Louis szerepében Brad Pitt alakított nagyot, míg Lestatot Tom Cruise keltette életre.

A film Anne Rice 1976-os regényének feldolgozása, az írónő pedig az első perctől az utolsóig végig jelen volt a forgatáson, mivel azt akarta, hogy a lehető leghitelesebben adják vissza a művét. Csakhogy volt valami, amivel nem tudott megbékélni, pontosabban valaki: Tom Cruise.

Az írónő ugyanis nagyon nem őt képzelte el Lestat szerepében, hiszen a színész nem volt sem szőke, sem európai, ráadásul egészen addig soha egyetlen filmjében sem alakított negatív szereplőt. Tom Cruise persze főleg utóbbit nem kockázatként, hanem kihívásként fogta fel és rögtön a felkérés után elkezdett dolgozni a karakterén. Versaillesba utazott, hogy tanulmányozza a XVIII. századi francia arisztokráciát és több kilótól is megszabadult, hogy elég sovány legyen a szerepre. De mindez nem volt elég, hogy meggyőzze Anne Rice-t az alkalmasságáról.

Az írónő a forgatás során végig hangoztatta, hogy szerinte nem ő a megfelelő a szerepre, Tom Hanks sokkal jobb lenne rá. De még felmerült Daniel Day-Lewis, Johnny Depp és Jeremy Irons neve is.

Tom Cruise később azt mondta, a forgatás minden percét imádta és nagyszerű kihívás volt számára. Az egyetlen dolog, ami őszintén bántotta, az Anne Rice viselkedése volt. Az írónő egyébként a film bemutatója után állítólag bocsánatot kért tőle és visszavonta a kritikáit.

De nem ez volt az egyetlen nehézség a forgatáson. Brad Pitt például igen nehezen viselte, hogy közel fél évet kellett sötét környezetben forgatnia, a stúdióban pedig olyan érzése volt, mintha egy mauzóleumban lenne. Szíve szerint ott is hagyta volna az egészet, de ezesetben nagyon súlyos pénzeket kellett volna visszafizetnie a stúdiónak.

Ennél is szomorúbb, hogy a riporter szerepére kinézett River Phoenix nem sokkal a forgatás kezdete előtt meghalt. Sokáig nem tudták, kivel helyettesítsék, végül Christian Slater mellett döntöttek. A színész később elmondta, nagy tisztelője River Phoenixnek, ezért elég fura érzés volt a helyébe lépni.

dráma | horror

Egy fiatal riporternek különös és távolságtartó interjúalanya akad, Louis, a vámpír. A halhatatlan teremtmény elmeséli az újságírónak 200 éves történetét, hogyan... több»