A botrány, ami megrázta a Netflixet 2020-ban

Attól aligha kell tartanunk, hogy a Netflixnek a közeljövőben lehúznák a rolót, ám az kétségtelen, hogy egy nagyobb botrányt a vezető streaming szolgáltató is eléggé meg tud érezni. Márpedig 2020-ban volt egy ilyen botrány, és ennek eredményeként az emberek tömegével mondták le az előfizetésüket a szolgáltatónál.

A botrány alapja a francia dráma, a Cukorfalatok megjelenése volt. Maïmouna Doucouré rendező filmje az alig tizenegy éves Amyről szól, akit szigorú elvek mentén nevelnek szülei. Ám egy nap találkozik egy korabeli táncos csoport tagjaival, akik egészen szabadszelleműen élnek. Amy csatlakozik hozzájuk, ő is táncosnak áll, és hamarosan az egész személyisége átalakul.

A film hamar kinyitotta a bicskát a nézők zsebében szerte a világon. Rengetegen emelték fel a hangjukat a film ellen, mivel szerintük nyíltan szexualizálja a benne látható tizenéves kislányokat, amivel kvázi a pedofíliát hirdeti. Ennek kapcsán számos online petíció indult el, amelyeket gyakran több tízezren írtak alá.

A botrány futótűzként terjedt a közösségi médiában, egyre többen használták a CancelNetflix hashtaget. És ennek a felzúdulásnak látható eredménye is volt, legalábbis erről számolt be az adatelemzéssel foglalkozó YipitData cég. Elmondásuk szerint ugyanis 2020. szeptember 12-én nyolcszor többen mondták fel az élő Netflix-előfizetésüket, mint azt egy nap általában szokták. Bár pontos számadatok erről nincsenek, de a nyolcszoros szorzó igencsak húzós eredménynek mondható.

Ugyanekkor a Netflix tőzsdei papírjai is zuhanórepülésbe kezdtek. A botrányt megelőző időszakban 507 dollár körül kereskedtek a papírokkal, ám ez a szám hamar lezuhant 483 dollár környékére, ami jelentős esésnek mondható. Persze ebbe azért távolról sem roppant bele a Netflix.

A szolgáltató papírjaival ugyanis egy évvel korábban még „csak” 298 dolláron kereskedtek, de fél évvel a botrány előtt is „csak” 320 dollár körül mozgott az áruk. A koronavírus viszont alaposan megdobta az értéküket, így az esés bőven a vállalható kategóriába esett. Azt pedig csak margóra jegyezzük meg, hogy a film továbbra is elérhető a Netflix kínálatában.

dráma | vígjáték

A 11 éves Amy csatlakozik a sli egyik tánccsoportjához. Ettől kezdve nem csupán az élete, hanem a jelleme is megváltozik, ami nem mindenkinek tetszik a környezetében és a... több»