85 Micsoda nő  (1990)

A ’90-es évek egyik ikonikus mozijává vált, amelyre számos más filmben voltak utalások és amely mind a mai napig meghatározza két nagy színész hollywoodi karrierjét. A Micsoda nő így bátran nevezhető kultfilmnek, amely nagyot lendített Richard Gere és Julia Roberts karrierjén is. De vajon mindent tudsz a kedvenc romantikus filmedről? Mindjárt kiderül, mert mesélünk róla néhány érdekességet, hátha van köztük olyan, amiről még nem hallottál!

1. Eredetileg 3000$ volt a címe a film forgatókönyvének, ezzel utalva arra az összegre, amelyet Edward Viviannak fizetett.

2. Az eredeti forgatókönyv sokkal kegyetlenebb (és valóságosabb?) volt: ebben Edward és Vivian nem jöttek össze, hanem a sztori végén az együtt töltött hétért kapott pénzből Vivian drogmámorban fürödve utazik Disneyland felé Kittel, miután Edward szó szerint kirúgta a kocsijából.

3. Richard Gere előtt olyan színészekben gondolkoztak a készítők Edward szerepére, mint John Travolta, Christopher Reeve, Kevin Kline, Sylvester Stallone vagy épp Denzel Washington. Al Pacino még Julia Robertsszel egy próbán is részt vett, mielőtt ő utasította volna vissza a szerepet.

4. Richard Gere egyébként többször is visszautasította a szerepet, Julia Roberts személyesen repült el New Yorkba, hogy meggyőzze. Épp együtt voltak, amikor Richard Gere-t felhívta Garry Marshall rendező, hogy érdeklődjön. Ekkor Julia Roberts egy cetlit mutatott a telefonáló színésznek, rajta a „kérlek, mondj igent” felirattal. Igent mondott.

5. De Julia Roberts sem az elsőszámú kiszemelt volt Vivian szerepére: előtte felmerült Daryl Hannah, Winona Ryder, Jennifer Connelly, Jennifer Jason Leigh és főleg Meg Ryan neve is.

6. Edward és Vivian elmennek az operába, ahol a La Traviata megy. Hogy ez miről szól? Egy férfiról, aki beleszeret egy prostituáltba. Honnan is ismerős ez?!

7. Jól ismered a Micsoda nő! plakátját, amin a két főszereplő egymásnak háttal állva vigyorognak a kamerába? És az megvan, hogy valójában nem is Julia Robertset látod rajta? Pontosabban az ő fejét másolták rá (épp abban az évben jelent meg a Photoshop első verziója, de aligha hinnénk, hogy azzal retusálták volna a képet…) Shelley Michelle testére.

8. Az ikonikus fürdőkádas jelenet leforgatása nem volt zökkenőmentes. Julia Roberts annyi időt töltött a vízben a felvételek alatt, hogy az szép lassan elkezdte kiáztatni a hajából a vörös festéket.

9. Julia Roberts sehogy sem tudott természetesen nevetni abban a jelenetben, amikor Vivian újra megnézni az I Love Lucyt. Ezért a rendező úgy állította be a kamerát, hogy ne látszódjon a színésznő lába és elkezdte csikizni a talpát.

10. A jelenetben, amikor Edward zongorán játszik, Richard Gere valóban eljátssza a dallamot, ami később a film betétdala is lett.

11. Megvan a hajléktalan, akitől Edward útbaigazítást kér? Az valójában a rendező Garry Mashall.

12. Nagy szerep jutott a forgatáson Marilyn Vance ruhatervezőnek és csapatának. Julia Roberts egyetlen pár Chanel cipőjét leszámítva minden ruhadarabot ők terveztek és varrtak meg a színésznőre. Ugyanez igaz Richard Gere esetében is, minden öltönyét rá szabták. Marilyn Vance még Olaszországba is elutazott, hogy a megfelelő szövetet megtalálja.

13. A gyémántnyaklánc, amit Edward ad Viviannak, igazi és nagyjából 250 ezer dollárt ért. Ezért külön biztonsági csapat dolgozott a forgatáson, hogy vigyázzanak rá.

14. Bár a film meglepően nagy sikert aratott, a rendező és a két főszereplő is megállapodott abban, hogy sosem készítenek folytatást hozzá. Végül annyiban egyeztek meg, hogy legfeljebb akkor kerülhet szóba egy második film, ha mindhárman ugyanúgy akarják. Egyébként a trió 1999-ben az Oltári nőben újra együtt dolgozott.

15. 2018-ban négy év előkészület és tervezés után debütált a Broadwayen a Pretty Woman: The Musical. Edward szerepét Steve Kazee, Viviant pedig Samantha Barks alakítja.