Woody Allen egy darabig nem fog filmezni

A filmrajongók számára Woody Allen egy igazi sorozatgyártó. A 82 éves filmrendező az elmúlt évtizedekben sorra ontott magából a filmeket 2-3 évente, és nem nagyon volt eddig olyan idő, amikor ne dolgozott volna egy új projekten.

Egészen idáig. Úgy tűnik ugyanis, hogy a rendező kénytelen-kelletlen meghatározatlan idejű szabadágra megy, ami, tekintettel a korára, jelentheti akár azt is, hogy végleg visszavonul a filmezéstől. A rendező egészségi állapota ugyan bőven engedné még, hogy dolgozzon, ám az elmúlt pár hónapban ő is több kisebb-nagyobb botrányba keveredett  MeToo mozgalom kapcsán – és amennyire az érzékeny téma még mindig Hollywoodban, a nyilvánosság nem egykönnyen felejti el, ha valakinek a neve felmerül ennek kapcsán.

A rendezőről egyik fogadott lánya, Dylan Farrow állítja, hogy bántalmazta őt, illetve elég hosszú azoknak a színészeknek és színésznőknek a listája, akik állítják, hogy nem hajlandóak többet együtt dolgozni Allenel – így a rendező megítélése egyre inkább ellentmondásosabb, főleg azután, hogy a nyilvánosság nagy nehezen túltette magát a fogadott lányával kötött házasságon.

A rendező nemrég elkészült filmje, a Egy esős nap New Yorkban sorsa is bizonytalan még – az Amazon Studios ugyanis üldögél az elkészült anyagon, és semmi jelét nem adják annak, hogy a közeljövőben be szeretnék mutatni. Ez természetesen nem csak a munka, hanem a ráfordított pénz miatt is a hiábavalóság érzését kelti, ráadásul sem a stúdiót, sem a rendezőt nem hozza túl jó anyagi helyzetbe. Egyes pletykák szerint a rendező akkor sem tudna most tető alá hozni egy filmet, ha szeretne, mert nem engedheti meg magának.

Ezen a filmen kívül a rendezőnek jelenleg nincs készülő, vagy tervben lévő új produkciója, amire a 70-es évek óta nem volt példa – és hogy mit hoz a jövő Hollywood egyik legtermékenyebb és legneurotikusabb alkotójának, az még nagyon sok mindenen múlik.