Már a hazai mozikba Omar Sy, az életrevalók színészének új filmje, a Philippe Godeau rendezésében bemutatott Yao utazása. A friss premier kapcsán cikkünkben mindent összegzünk, amit érdemes lehet tudni a filmről.

A francia szupersztár Omar Sy (Életrevalók, Derült égből apa, A belleville-i zsaru) igazán szívhez szóló filmmel tér vissza a filmvászonra. Seydou Tall francia színészt alakítja, aki könyve népszerűsítéséért utazik Szenegál fővárosába, Dakarba. Bár innen származik, életében először jár itt. A kis faluban élő, 12 éves Yaonak (Lionel Louis Basse) a Tall iránti rajongásán kívül semmije sincsen. Elszökik otthonról, hogy több száz kilométert utazva végre találkozhasson bálványával.

A férfit lenyűgözi a kisfiú kitartása, és elhatározza, hogy segít hazatalálni neki. Útra kelnek hát együtt, és ahogy egyre távolodnak az ötcsillagos szálloda fényűzésétől és a nagyváros nyüzsgésétől, különleges, mély kapcsolat alakul ki közöttük. Seydou számára az utazás saját gyökereinek felfedezésévé lényegül.

A produkciót Philippe Godeau írta és rendezte (11.6, A javulás útján), míg a főbb szerepeket Omar Sy, Dioucounda Koma, Lionel Louis Basse, Fatoumata Diawara, Germaine Acogny, Alibeta és Gwendolyn Gourvenec alakítják.

Íme tehát 6 tény a premierfilmről, amit valószínűleg nem tudtál:

  • A Yao utazásának stábját francia és szenegáli színészek illetve szakemberek alkották. Demba Dieye az első szenegáli rendezőasszisztens, aki francia filmen dolgozott.
  • Philippe Godeau rendező elmondta, hogy kulcskérdés volt a számára, hogy szenegáli gyerekszínészt válasszon Yao szerepére. A direktor 11, 12 év körüli gyermeket képzelt el a szerepre autentikus akcentussal. 600 fiatal aspiráns közül végül Lionel Basse-re esett a választása.
  • Philippe Godeau rendező tinédzser korában maga is járt Malin, ugyanis édesapja itt dolgozott. Agnès de Sacy a forgatókönyv írásának idején kétszer is ellátogatott Szenegálba, hogy ihletet merítsen, és megismerkedjen a helyi viszonyokkal, kultúrával, de évekkel korábban a film főszereplője, Omar Sy is járt már az országban.
  • Philippe Godeau és Agnès de Sacy egyenesen Omar Synak írták a film főszerepét.
  • A filmet vegyesen fogadták a nézők és a kritikusok. Míg előbbiek 3,2 (660 szavazat), utóbbiak 2,9 pontra (19 szemlézett kritikát követően) értékelték a lehetséges ötből a legnagyobb francia filmadatbázis, az Allocine oldalán (2019. június).
  • A Yao utazása erős marketingkampányt kapott Franciaországban, ennek ellenére a premier napján mindössze 2354-en váltottak jegyet a filmre.

Hazai premierdátum: 2019.07.18.

A film előzetesét idelent tudjátok megnézni: