2024.04.03 12:25 kabel Olvasottság: 159x
0

Én vagyok Cézár!

A majmok bolygója negyedik része messze a legsötétebb és leghangulatosabb epizódja a szériának. Lényegében egy Spartacus sztori ez, ahol az antropomorf majmok fellázadnak a nagyrészt elnyomó emberek ellen.

Az apartheid és amerikai civil rights mozgalmakkal való párhuzamot lehetetlen nem felismerni. Caesar lázadása majdnem egy az egyes analógia, és érdekes volt látni, hogy a film kicsit bele mert menni etikai vitákba, természetesen, inkább csak felszínesen. Ugyanakkor maga a lázadás meglepően gyorsan történik, és filmileg nem a legjobb a kivitelezése. Sok „harcos” jelenetnél alig lehet látni vagy érteni, mi történik, kinek mi a reakciója, és hogy áll az ütközet.

Én vagyok Cézár!

A film látványvilága zseniális, a set design ügyesen keveri a német expresszionizmust a brutalista helyszínekkel, ezzel egy nagyon elnyomó és nyomasztó világot mutat be a film első felében, ahol az emberi majmok rabszolgasorsa kimondottan komornak hatott. A film jóval sötétebb, mint bármelyik előző Majmok bolygója. Alapsztorija, mely szerint a háziállatok kihalásával az emberek az emberszabású majmok felé fordultak, szintén egész eredeti és izgalmas. A színes ruhákban fel-alá mozgó majmok meglepően kényelmetlen hatást kölcsönöztek a tereknek, mintha valami horrorfilmet néznénk, ahol mindenki tudatosan részese az eseménynek.

Karakterekből azonban nem igazán akad sok. Négy van összesen, és abból egy a nagyrészt csendes főszereplőnk. A fő antagonista egy karikaturisztikus, empátia nélküli katonai vezető, aki messze túljátszotta a szerepét. McDonald, a vezető segédje sokkal érdekesebb, de róla sem tudunk meg sokat, sajnos, pedig a film igazán beszéltethette volna, hisz ő volt Caesar morális ellenlábasa.

Nos igen, amennyire jó a film setupja, annyira belassul a második fele, pedig ott történik maga a lázadás. Azonban, ez leginkább repetitívnek hat, és nagyrészt feszültségmentes, pedig több lövöldözésre is sor kerül. Az ezt követő lezárás pedig annyira ellazul és ellaposodik, hogy alig érdemi meg ezt a magas értékelést a film. Inkább csak stílusa és hangulata miatt adom neki.

akció | sci-fi

Egy futurisztikus világban, amely elfogadta a majomrabszolgaságot, Caesar, a néhai Cornelius és Zira majmok fia közel húsz évnyi bujkálás után felbukkan, és harcra készül az... több»

0