2016.12.09 18:09 e-batta Olvasottság: <100x
0

A költészet hatalma

Ismét egy gyöngyszem a fekete komédiák világából, ezúttal viszont teljes mértékben beleburkolva India varázsába. Egyrészt töméntelen mennyiségű verset hallgathatunk meg, és itt szó szerint meghallgatásról van szó, hiszen minden tiszteletem a fordítóké, de a hindi versek varázsát lehetetlenség visszaadni, mert az a hindi nyelv zeneiségén alapszik. (állítólag a fárszi még ilyen nyelv). De ha halljuk, akkor megértjük, hogy a fordítók dolga mennyire nehéz, mennyire emberfeletti, hogy legalább csöppet visszaadjanak abból a varázsból, amit a hindi vers nyújt. Láthatunk szemet gyönyörködtető kathak táncot, mert Madhuri Dixit ehhez ért istenigazából, és szerintem 80 évesen is ropni fogja, ugyanolyan kecsesen, mint most. Láthatunk megkopottan is fenséges nawab-palotát, ahol az özvegy bégum tengeti életét. És a film teljes egészében arról szól, hogy mindenki álarcot visel, ki ilyet, ki olyat, hogy kiben mi lakozik, az talán még a film végére sem derül ki. Viszont istenien lehet szórakozni rajta.

Nem szeretném lelőni a film poénját (amiből ráadásul több is van), inkább csak annyit jegyeznék meg, hogy van még egy ötödik kerék a történetben, amolyan kerékkötő, akit Vijay Raaz alakít, most is meggyőző erővel.

A költészet hatalma

Én rengeteget nevettem, mert olyan fergeteges jelenetek vannak benne, ami csak egy elfajzott westernben lehet (mint például, amikor reggelig sakkban tartják egymást az út kellős közepén, vagy mint a végső leszámolás jelenet, ami akár a Volt egyszer egy Vadnyugatban is megtörténhetett volna).

Aki szereti az olyan filmet, ami folyton meglepi, annak szívesen ajánlom.

0