2023.02.23 16:10 Kóborló Olvasottság: 2359x
1

Egy szellemhajó és annak elátkozott rakománya

Jó pár éve már annak, hogy belefutottam ebbe a filmbe. Ha jól emlékszem, elsősorban még a dvd borítója volt az, ami a film megvételére sarkalt (és persze a története is, hisz igencsak kevés kísértethajós horrorfilmhez volt akkoriban szerencsém), így hát a napokban úgy éreztem, hogy a film megérett egy újranézésre. Akkor hát lássuk, hogy mit is tartogat a nézőjének A szellemhajó című film.

Annak idején volt egy amerikai filmgyártó cég, a Dark Castle Entertainment, amit elsősorban azért hoztak létre (Joel Silver, Robert Zemeckis és Gilbert Adler producerek), hogy régi, klasszikus és elsősorban kísértettörténetű horrorfilmeket dolgozzanak át mai, modernebb köntösbe. Az első filmje a cégnek az 1999-es Ház a Kísértet-hegyen volt, majd következett a 2001-es 13 kísértet, amik egészen jól sikerült feldolgozások lettek, de valamilyen oknál fogva a cég fejesei úgy érezték, hogy itt lenne az ideje annak, hogy megpróbáljanak egy olyan produkciót is összehozni, ami nem egy korábbi film feldolgozása, és így születhetett meg a 2002-es A szellemhajó a Dark Castle cégen belül. Bár igaz, hogy ennek a filmnek nem volt korábbi változata, de legalább a gyártó stúdió itt is hű maradt a kísértettörténetekhez.

Egy szellemhajó és annak elátkozott rakománya

Maga a film nyitójelenete igencsak erősre sikeredett, hisz pár percnyi játékidő után egyből kapunk egy igencsak ütős és látványosnak is mondható, tömeges elhalálozást. Szóval a hatásvadász felvezetést gyorsan meg is kapjuk, de ezek után jön a kötelező karakterbemutatás, majd a történet fő irányvonulata, amiken úgy általában szinte majdnem minden filmben át kell esnünk, és sok esetben igencsak unalmasra sikerednek, de szerencsére egész jó színészeket szerződtettek (Julianna Margulies, Gabriel Byrne, Karl Urban és Isaiah Washington személyében) ahhoz, hogy ez se váljon unalmassá. Miután mindezen túl vagyunk, el is érkezünk a történet helyszínére, egy elhagyatott luxushajóra, és innentől kezdve szépen adagolják is a készítők a már megszokott kliséket, de valahogy mégsem tudok itt emiatt annyira haragudni, merthogy a film helyszínválasztása kárpótolt engem.

Ahogy haladunk tovább fokozatosan előre a történetben, úgy kapunk egyre több és több megmagyarázhatatlan eseményt, és persze a szereplőgárda is szépen fogyatkozik majd. A történet egy részén a készítők kissé letérnek a megszokott kísértettörténeti alapokról, és beleszőnek megfelelő mennyiségű misztikumot, és be kell valljam, ez nekem kimondottan tetszett. Ügyes vágásokkal és flashbackekkel hozzák a nézők tudtára az apróbb rejtélyeket, és ezt is csak dicsérni tudom. A film kétharmadáig egy kimondottan szórakoztató és érdekes filmhez volt szerencsém, de ahogy elkezdik a történet befejezését felvezetni, sajnos kissé kezd szétesni a történetszál, és ezt a film befejezése is csak tovább rontja.

Érdemes még megemlíteni, hogy a film kimondottan jól használja ki a helyszín adta atmoszféraépítést, illetve a zenei betétek is igencsak emlékezetesre sikeredtek benne (nem vagyok egy nagy heavy metal rajongó, de a Mudvayne névre hallgató banda Not Falling című dala mindig erre a filmre emlékeztet). Továbbá egyáltalán nincs túltolva a CGI sem, és ami mégis akad a filmben, az teljesen elfogadható.

Összegezve, lehetett volna ebből akár négy csillag is, ha azt a fránya befejezést nem rontják el, de így marad számomra az erős közepes.

horror

Az Arctic Warrior legénysége azért járja a tengereket, hogy az elhagyatott hajókat és roncsokat kifosszák, kincseiket megszerezzék. Egy nap több évtizede eltűnt luxus... több»

1