2023.09.07 13:23 JRD Olvasottság: <100x
1

Egy kalandos élet egy kalandos filmben bemutatva...

Ha azt mondom, hogy Sir Charles Spencer Chaplin, talán sejti az ember, hogy kiről is lehet szó. Ám ha annyit mondunk, hogy Charlie Chaplin, azonnal mosolyra fakad az arcunk, és megjelenik szemeink előtt a legendás csavargó figurája.

A Chaplin egy 1992-ben bemutatott amerikai–angol–olasz–francia–japán filmdráma, a legendás Richard Attenborough rendezésében, Robert Downey Jr. főszereplésével.

Egy kalandos élet egy kalandos filmben bemutatva...

A filmben egyébként szerepel Charlie Chaplin egyik leszármazottja is, a hihetetlenül tehetséges és remek színésznő, Geraldine Chaplin is mint Hannah Chaplin.

Chaplin élete maga volt a kaland. Munkássága nem kevesebb mint 65 éve alatt számtalan filmben szerepelt, írt, rendezett.

Hogy honnan származott Charlie Chaplin? Nos, érdekes, hogy még a legendás hírszerző ügynökségek (FBI, MI6, MI5) sem tudtak előbányászni vele kapcsolatban semmilyen hiteles információt, így Chaplin életével kapcsolatban csakis elmondásaira hagyatkozhat az utókor.

Hogy pontosan mikor született, nos... még azt is homály fedi. Talán valóban igaz az, hogy édesanyja elfelejtette a gyermek születését bejelenteni? Vagy netán az egyetlen újságcikk, mely egy gyermek születését (1889. 04. 15.) adja hírül, Chaplin lehetett?

A legendás színész azonban így kezdi önéletrajzát: „1889. április 16-án születtem, reggel nyolc órakor, Walworthban az East Lane-en.”

Szülei kabaréénekesek voltak. Chaplin saját bevallása szerint kicsit cigány is volt, nemcsak zsidó. Bár ez utóbbira nincs bizonyíték, de az antiszemitizmus lelkes hívei Chaplin ezen állítását tényként kezelték. Még gúnynevet is adtak neki: Karl Tonsteinnek vagy Israel Thornsteinnek nevezték.

Cigány vonalát sosem tagadta meg a színész, és ezért volt, hogy világkonferencián is részt vett.

És ez csak a kezdet Charlie Chaplin életében.

Vajon milyen lehetett a következő nyolcvannyolc esztendő?

Nos, nézd meg a filmet, és pár dolgot megtudhatsz a legendáról. De az sem baj, elolvasod az önéletrajzát, ha teheted.

Mindenesetre érdemes megnézni a filmet!

Downey kifejezetten remek választás volt erre a szerepre.

Szóval, filmre fel, és jó szórakozást!

80 Chaplin  (1992)

dráma | életrajzi | vígjáték

A huszadik század kezdetén született egy fiú Angliában, egy nagyon szegény családban. A kisfiúra azonban nagy jövő vár, hiszen mint Charlie Chaplin, a világ egyik legnagyobb... több»

1