2021.12.14 15:53 F79 Olvasottság: 228x
6

Hegedűs a... pácban

Francia film - nem mintha ez sokat számítana. Ha egy történet jó, akkor mindegy a kor, a nemzetiség és a műfaj. Ha mindemellett a színészek is meggyőzően játszanak, képesek elnyerni a szimpátiánkat, együttérzésünket, esetleg kiváltani az ellenszenvünket, akkor az a mozi tényleg nekünk készült. Márpedig a Magas szőke férfi, felemás cipőben, úgy tűnik, teljes mértékben megfelel a közönség elvárásainak.

Adott egy langaléta, ábrándos tekintetű művészember, a maga "különbejáratú" életével. Mellette egy idegesítő jó barát, akinek a felesége egyben a hegedűs szeretője is. Hősünk egyszerűnek nem nevezhető életébe pedig egy szép napon belerondít a titkosszolgálat. Pontosabban a titkosszolgálat két, egymással rivalizáló, magas beosztású tisztje, akik a hatalmi játszmájuk eszközévé teszik a mit sem sejtő zenészt.

Hegedűs a... pácban

A film felvonultatja a komédia klasszikus kelléktárát. Félreértésekből fakadó bonyodalmak, helyzetkomikum, szellemes párbeszédek tömkelege gondoskodik a felhőtlen szórakozásról, hogy végül mindenki megkapja azt, amit megérdemel.

Pierre Richard született komikus. Tökéletes arcjátéka, csetlő-botló szerencsétlenkedése pillanatok alatt szerethetővé varázsolja az általa játszott figurát. Mireille Darc pedig a végzet asszonyának szerepében hol elbűvöl angyali szépségével, esendőségével, hol pedig keményen kézbe veszi az irányítást. A többi színész játéka is pazar, legfőképp a palira vett jó barát, Jean Carmet alakítása emlékezetes.

Aki szereti a régi vágású, klasszikus vígjátékokat, remekül fog szórakozni ezen az időtálló alkotáson.

6