2019.01.20 22:03 Filmbarbár Olvasottság: <100x
1

Egy kimerült franchise próbálkozása

Nehéz bármit is mondani erről a filmről, számomra ez az egyik leggyengébb része a sorozatnak. Egyébként is felesleges volt elkészíteni, hiszen Bőrpofa "kialakulásáról" már született egy szintén gyengus alkotás, most pedig előálltak egy újabb verzióval. Szerencsétlen Bőrpofáról - és az eredeti texasi láncfűrészes filmről - megint lehúztak egy bőrt, hogy stílszerű legyek, új szereplők keltették életre a családot, de ezek csak halovány utánérzései voltak az eredetinek. A sorozatot már annyiszor folytatták és kezdték újra és helyezték ide-oda az időben, és Bőrpofa családját is annyi különböző gárda játszotta már el, hogy az egésznek mostanra már semmi értelme sincs.

Amúgy is az a véleményem, hogy az eredeti film pont jókor született, ott és akkor nagyot ütött, mert megvolt a nézőközönségnek az az alaphangulata, ami miatt sikerfilmmé válhatott. A folytatások viszont sokszor erőltetettek lettek, az pedig egyenesen szánalmas a sorozatra nézve, hogy két különböző előzményfilmet is összetákoltak arról, hogyan is "született meg" Bőrpofa. Komolyan nem értem, hogy ennek mi volt az értelme, ez a film is csak sok sablont dobál össze, és ha az itteni Sawyer családot összehasonlítom azzal, amit a 74-es verzióban láthattunk, ez ahhoz képest semmi, mind a nyomasztó és félelmetes légkör hiányát, mind a színészi játék súlytalanságát illetően.

Egy kimerült franchise próbálkozása

Elég nagy problémának érzem, hogy ennyire ötlettelenek voltak az alkotók, a bevétel reményében összecsaptak egy céltalanul trancsírozós filmet, és megint az eredethez nyúltak vissza, az invenció hiányát pedig az erőszakos jelenetek sorjáztatásával próbálták ellensúlyozni. Semmi újat sem tudtak felmutatni az előző részekhez képest, sem a történetet, sem a képi világot tekintve. Úgy vélem, a texasi láncfűrészesről szóló franchise mostanra teljesen kimerült, a folytatási-megújítási kísérletek is legtöbbször középszerűre vagy még rosszabbra sikerültek. Talán ideje lenne belátniuk a filmkészítőknek, hogy ilyen ötlettelenséggel és ilyen kvalitáshiányban szenvedő alkotógárdákkal jobb nem hozzányúlni a sztorihoz. Remélem, ez volt az utolsó kísérletezés, és nem rontják tovább az egyébként is kultuszfilmmé vált első rész renoméját. Személy szerint örülnék, ha nem lenne több láncfűrészes film, csak a nagy semmit ismételgetik.

57 Bőrpofa  (2017)

horror | krimi | thriller

1965-ben, Texasban négy zavarodott és erőszakos tinédzser megszökik egy elmegyógyintézetből, és magukkal hurcolnak egy szép, fiatal ápolónőt is. Megindul utánuk a... több»

1