2023.06.08 20:18 Kóborló Olvasottság: <100x
1

Egy idegek borzolására alkalmas western horror

Egy kimondottan érdekes filmes próbálkozásnak tartom a 2004-ben elkészített Halott madarak című western horrorfilmet, ugyanis, ha csak egy fokkal összeszedettebb lenne a forgatókönyve, akkor talán egy maradandó alkotásként is tudnék majd emlékezni Alex Turner bemutatkozó rendezésére, de mivel nem így történt, ezért csupán három csillagra értékelném, merthogy legalább ugyanannyi pozitívumot tudnék felsorolni, mint negatívumot az adott produkció mellett. Nézzük hát, hogy mik is lennének ezek!

Alex Turnernek és a stábjának mindössze másfél millió dollár állt a rendelkezésükre, hogy tető alá hozzák eme produkciót (ami filmes költségvetési szempontból igencsak karcsúnak nevezhető), de véleményem szerint egész jól gazdálkodtak ezzel az összeggel. Sőt, mondhatnám azt is, hogy túlzottan jól, merthogy pár nem túl pozitív megítélésű dologra (avagy számomra fölöslegesnek ítélt megvalósításra) is láthatóan költöttek némi pénzt a költségvetésből. Az egyik ilyen dolog a számítógépes (CGI) effektek. Na, ezen a téren egyáltalán nem teljesít túlontúl jól nálam eme film, ugyanis nagyon kilóg az a bizonyos lóláb. Ebben talán a legbosszantóbb az, hogy a történet nem feltétlenül szorult volna erre rá, merthogy mivel igencsak erőteljes jelen van a misztikum a filmben, így nem is kellett volna ennyi mindent megmutatni a nézőjének, hiszen bőven elegendő lehetett volna a sejtetés. Főleg annak tudatában, hogy a számítógépes effektek csak további kérdéseket vethetnek fel a nézőben, amire viszont válaszok nem igazán fognak érkezni. Egy másik negatívum a filmmel kapcsolatban, hogy jó párszor éreztem azt, hogy mintha magának a forgatókönyvírónak, Simon Barrettnek sem lett volna konkrét elképzelése arról, hogy egyes jeleneteket miként is tudná úgymond keretbe foglalni, és emiatt sokszor kissé szétesik az adott snitt. Ezek miatt pedig sokszor a film nézőjében csupán kérdőjeleket generálnak. Talán még egy aprócska negatívum ötlik fel bennem eme produkcióval kapcsolatban, az pedig a film elején látható bankrablási jelenet, ami talán kissé túlzásba vitte a gore megnyilvánulását, főleg abban a tekintetben, hogy mindezek jelenetek egyáltalán nem mérvadók a film további szakaszában. Na de ezen negatívumok után térjünk át a mérleg pozitív oldalára, ugyanis abból is van azért legalább ugyanennyi.

Egy idegek borzolására alkalmas western horror

Az első dolog, amit mindenképp kiemelnék a Halott madarak terén, hogy valami elképesztően jól sikerült megtalálniuk a készítőknek a megfelelő hangulatot ehhez a filmhez. Olyan súlyos és nyomasztó atmoszférával rendelkezik eme alkotás, amihez ritkán van szerencsém. Ráadásul a stábnak azt is sikerült elérnie, hogy eme atmoszféra jól illeszkedjen a misztikumhoz, ami a film sava-borsát szolgáltatja, és mindehhez egész jól tudtak passzolni a filmbéli hanghatások is. Amikor nekikezdtem eme film megtekintésének, nem gondoltam volna arra, hogy a színészi alakítások ennyire jól passzolnak majd a történethez, de végül mindenképp érdemes megemlíteni azt, hogy a filmbéli karaktereket alakító színészek szinte egytől-egyig jól teljesítettek benne.

Mindenképpen a film negatívumai miatt lehetek igazán csalódott a Halott madarakban, ugyanis, ha azon dolgokra csak egy kicsit több odafigyelést eszközöltek volna a készítők, akkor minden bizonnyal egy sokkal erőteljesebb alkotás tisztelhettem volna ebben a produkcióban.

1