2024.01.26 21:07 Interfectorem Sabnock Olvasottság: <100x
1

Zombi apokalipszis zombik nélkül! Micsoda?

A narratíva egyértelmű, nincs mese!

Trey Edward Shults biztosan tudta, és érezte, mit kell tennie.

Zombi apokalipszis zombik nélkül! Micsoda?

Egy olyan filmet, ami nem azt mutatja meg, hogy hogyan vánszorognak a zombik vagy fertőzöttek, hanem mit teszünk azért, hogy túléljünk, és mi magunk ne legyünk fertőzöttek!

Az A24 stúdió filmje lélektani, és őrjítően sok feszültséggel teli dráma thriller elemekkel, horrorisztikus képsorokkal...

It Comes at Night (Éjszaka jön)...

Gyönyörűen fényképezett film, dicséret érte Drew Danielsnek, eszméletlenül erős központi zene, pazar taktusokkal, betétekkel, Brian McOmber tehetségének és szorgalmának köszönhetően...

A film központi témája a két család és az erdei ház, na meg a kegyetlen világvírus, ami elől elbújtak!

Várják és kezelik a „tabula rasa”-t, ami új reményt ad az új életre!

A kezdő jelenet kegyetlen és nagyon brutális, ahogy a fertőzött nagypapit szenvtelenül kiviszik az erdőbe, lelövik az elzombult öreget, akinek már a szeme is ördögivé lett, majd lazán felgyújtják!

Paul, a családfő (Joel Edgerton) keményen védi a családját, Travis kamaszfiát (Kelvin Harrison Jr.) és Travis édesanyját, Sarah-t (Carmen Ejogo), hiszen az élet (ha nevezhetjük annak) kőkemény, hiszen élelem alig, és rettegnek a külvilágtól...

Hiszen semmit nem tudnak róla!

A hihetetlenül fertőző betegség a levegőben is terjed, bedeszkázott ablakok, ajtók mögött, félelmek között élnek, és kínlódnak nap mint nap!

Szabályozottan és fegyelmezetten, majd egy „hihetetlen” dolog történik az egyik napon, és felfordul minden. Egy idegen, de mint később megtudjuk, Will (Christopher Abbott) betör hozzájuk azon a bizonyos piros (egyetlen bejárat) ajtón, majd nemsokára megismerhetjük családját, a csinos feleséget, Kimet (Riley Keough) és a fiát, Andrew-t (Griffin Robert Faulkner), akik követik a férfit!

Miután befogadják a családot, Willék is rájönnek, hogy az a piros ajtó nem attól véd, hogy be ne jöjjön valaki, hanem hogy ki ne menjen senki, ami sokkal lényegesebb!

Végül, miután nem ölik meg őket, befogadják a családot, de a feszültség csak nőttön nő, ami azért szépen, cizelláltan és mesterien van beállítva és elkészítve...

Az ódon, kopottas, rémálmokkal és lidércekkel teli házban bontakozik ki szemünk láttára a rettenet és a tragédia!

Vizuálisan brutális, egy „terra incognita”, belépünk, és a valóság rendesen pofán csap!

Tolerancia, helyi izolacionizmus, szexuális aberráció, félelmek, elnyomottság!

„Audiatur et altera pars”, jajdulunk fel, de ez nem számít...

A vége?

Az meg mellbevágós!

Aki nem akar hörgő zombikat, literszámra művért, folyamatos menekülést, ordítást, csak néma dühöt, kétségbeesést, feszültséget, improduktív viselkedést és elemi rettegést, lélekromboló idegi őrületet, annak hajrá, a többieknek menjen egy kis romantika.

Az IMDb-n 101 ezer vélemény után 6,2/10-es értékelésű, a TMDB-n 2220 szavazatot követően 58%-os, nálam pedig négy csillag és 76%, amit simán meg is érdemel!

Csípős bundás mogyoró, vérnarancsos-fűszeres tea...

Plusz a kedvenc kis fotelem, félig már hunyorogva.

horror | misztikus | sci-fi | thriller

Egy házaspár és fiuk befogad egy rászoruló családot. Ezt követően a házat egy természetfeletti erő kezdi terrorizálni. A két család próbál minél jobb viszonyt fenntartani,... több»

1