2021.02.28 17:36 jakedave Olvasottság: 586x
3

Megnézendő

A berlini fal szörnyű viszontagságairól és a Kelet-BerlinBen zajló nyomasztó és diktatórikus rendszerről már rengeteg kiváló alkotás született, elég csak például A mások élete című filmre gondolni, amely talán minden idők legjobb német filmje. A hőlégballon viszont egy nagy érdekes oldalról, nevezetesen egy egyszerű, mégis nagyszerű szökés történetével közelíti meg az európai történelem ezen sötét időszakát - és jelen esetBen is német alkotásról beszélünk, ami a múlttal való szemBenézés képessége miatt kiemelkedő. Igaz történet alapján.

Két család tervez egy idő óta megszökni a nyomorúságos NDK-ból a pozitív ígéretekkel teli NSZK-ba. Tervük minden, csak nem hétköznapi: egy házilag varrt, hatalmas hőlégballonnal terveznek az éj lepje alatt átlebegni a berlini fal felett. Amint északra fordul a szél, nem hezitálhatnak, azonnal indulniuk kell. Az egyik család azonban visszamondja a kockázatos utat, így csak négyen indulnak el, egy apa, egy anya és két fiuk. Az utazás azonban kudarcba fullad, mivel a nagy hideg miatt a gázpalackok felmondják a szolgálatot, és a család a ballonnal még a fal előtt leereszkedik. Szerencséjükre feltűnés nélkül tudnak visszamenekülni életük normális kerékvágásába, de a kelet-berlini rendőrség nyomozni kezd. Idővel nem marad más választásuk, újra meg kell próbálniuk a vakmerő szökést.

Megnézendő

A berlini fal emberéleteket tett tönkre. Ezt teljes bizonyossággal ki lehet jelenteni, és tette ezt teljesen feleslegesen, néhány önmagát felsőbbrendűnek tartó vezető önkényes paranoiája miatt. A történelem egyik legmihasznább intézkedése volt a fal megépítése, és elképesztő károkat okozott az emberiségnek. Nem csoda, hogy annyi alkotás központi témája ez a szörnyű periódus és ez az ördögi építmény.

Kínos eszközökkel hazudik nosztalgiát róla a Good Bye Lenin!, amely szinte pofátlan módon élteti ezt az időszakot. A történetBen a főszereplő fiú anyja, aki megrögzött híve a keleti rendszernek, kómába esik. Felébredése után az orvosok szerint a legkisebb stresszes helyzetbe is belehalhat, így hát a fia úgy dönt, hogy különböző, rafináltabbnál rafináltabb módszerrel eljátssza anyjának, hogy a szocializmus még mindig virágzik. Nagyon kínos film, egy undorító rendszerhez intézett szerelmi vallomás.

Lehet azonban pozitív példát is felhozni. Egy rendhagyó könyvajánlás: hangsúlyos szerepet kap a fal Ken Follett rendkívül izgalmas Évszázad-trilógiájának harmadik részéBen, ami Az örökkévalóság küszöbe címre hallgat. EbBen a letehetetlen műBen rengeteg olyan személlyel, emberi kapcsolattal ismerkedünk meg, akiket és amelyeket a berlini fal felhúzása tett végérvényesen tönkre, törte derékba életüket, céljaikat és boldogságukat. Rendkívül hiteles olvasmány a 20. század történéseiről, kötelezően ajánlott a trilógia mindhárom része.

A hőlégballonban nagyon közel kerülünk a főszereplőkhöz, végig velük izgulunk minden feszült pillanatuknál, és a pokolba kívánjuk a nyomozó Stasi-ügynököket. A film egy újabb kitűnő darab, amely megmutatja a berlini fal és az egész kelet-német rezsim szörnyűségeit. Figyeljünk arra, hogy a film legvégén, a stáblistánál se kapcsoljuk még ki a készülékünket, ugyanis számos képet láthatunk az alapjául szolgáló eredeti eseményekről, résztvevőkről! Ezek pedig még felemelőbbé teszik a művet, leesik az állunk, hogy ez valóban megtörtént.

U. i.: A történetet 1982-Ben már feldolgozták egyszer egy amerikai filmBen, nevezetesen az Éjszakai átkelésBen John Hurt főszereplésével. A szintén kiváló film mindössze három évvel a valós események után készült.

családi | dráma | thriller | történelmi

A Strelzyk és a Wetzel család megpróbál áttörni az áttörhetetlen határt, amely a kettészakadt Németország között húzódik, és egy házi készítésű hőlégballonnal... több»

3