2019.02.28 07:11 Filmelemző Olvasottság: 154x
14

Könnyeden a rasszizmusról

Lehet könnyedén beszélni és alkotni rasszizmusról? Peter Farrelly bebizonyitotta, hogy igen: készített egy erős filmet a témáról drámával, humorral, társadalomkritikával és csipetnyi szarkazmussal. Az eredmény a Zöld könyv lett és az idei, 2019-es Oscar-gála legrangosabb díja a legjobb film kategóriában. Az alkotást Viggo Mortensen viszi a vállán, mint vagány alvilági figura kidobóember és testőr, aki a fajgyűlölettől izzó délen fuvarozza keresztbe-kasul a színesbőrű Dont (Mahershala Ali) hogy az zongoraművészként felléphessen a 70-es években kiadott "Zöld könyv" - azaz feketék által is használható szállások éttermek - állomásait érintve.

Érdekes a téma, hiszen a rasszizmus ma is aktuális probléma (idehaza és az USA -ban is). Mahershala Ali visszafogott eleganciával alakítja a helyzetével pontosan tisztában lévő, értelmiségi feketét és Mortensennel közös játékuk tökéletes összhangot mutat. Tetszetős a dráma - humor - szarkazmus hármasának jól eltalált elegye is, mely különlegessé és egyedivé teszi a filmet. Farrelly ügyesen bánik a karakterek bemutatásával és a cselekmény tempójával, mesterien adagolva számunkra a jelenetekben rejlő tanulságokat.

Könnyeden a rasszizmusról

Jó a forgatókönyv is, egyetlen percre sem engedi el érdeklődésünket. Idén végre méltó film nyerte Hollywoodban az arany szobrocskát és megérdemelten vehették azt át a megfelelő filmes szakemberek. Az elismerés egyszerre szól egy kényes témát finoman bemutató rendezésnek és két kiváló színész nagyszerű játékának, bebizonyítva a világ számára, hogy még ez a megosztó probléma is előtárható intelligens eleganciával. Az értékelés nem is lehet 85% alatt, a 2018-as év talán legjobb filmje esetében.

dráma | életrajzi | road movie | vígjáték | zenés

Tony Lip nem egy bonyolult fickó, aki szereti inkább az öklével elsimítani a konfliktusokat. Amikor egy kis mellékes melót ajánlanak neki, örömmel elvállalja. Ám a feladatról... több»

14