2021.04.20 22:58 Artemisia Olvasottság: 452x
11

Éld az életed!

A Pixar újabb különleges darabbal bővítette a palettáját a felnőttes témákat a gyerekek nyelvére átírt, mégis szokatlanul intelligens rajzfilmek sorában. A Lelkiismeretek ugyanis szellemes módon ötvözi az utóbbi évek legnagyobb Pixar-sikereinek, a Cocónak mély spiritaulitását és az Agymanók gondolatiságát; mondanivalójában mégis új dolgokról mesél, a lélek és jellem egy olyan oldaláról, melyre még egyetlen alkotás sem helyezett ekkora hangsúlyt.

A Pixar oszlopos zsenijétől, Pete Doctertől már megszokhattuk, hogy nem tipikus gyerekmese-alapanyagokkal dolgozik; elmélkedett már az időskorról és az elengedés/elmúlás motívumairól a Fel!-ben, és pszichológiai gyorstalpalót is adott nekünk az Agymanók formájában. Ezúttal pedig az életközépi válságról mesél egy nagy álmokat dédelgető zenetanár történetén keresztül.

Éld az életed!

Joe egész élete a jazz jegyében telik, és az egész életét annak rendeli alá, hogy bekerüljön a kedvenc jazz-zenekarába. Közben nem veszi észre, hogy miközben álmokat kerget, elszalad mellette az élet. Az éppen a nagy napján elhunyt Joe-t még a halál sem tántorítja el céljától, hogy Dorothea Williams bandájában játsszon. Egy véletlen folytán pedig a túlvilág eddig talán soha nem ábrázolt tartományába, az "Elővilágba" kerül, ahol a még meg nem született lelkek kapnak felkészítést az életre. Joe feladata pedig egy évszázadok óta bolyongó, motiválatlan lélek, 22 inspirálása és a megszületésre való alkalmassá tétele.

Az Elővilág képi megjelenése meglehetősen minimalista, letisztult, grafikáját tekintve kubista jelleget mutat. Ezzel szemben a való világ, vagyis napjaink New Yorkjának ábrázolása a legapróbb részletekig kidolgozott, élethű és hangulatos.

A történet mondanivalója és a levonható tanulságok pedig az év egyik leginkább gondolatébresztő művévé teszik, hiszen az általános filmes, rajzfilmes sablonokkal szakítva nem azt üzeni, hogy küzdj a céljaidért, hanem azt, hogy az élet túl rövid ahhoz, hogy folyamatos hajtással és küzdéssel töltsük; az élet valódi értelme az, hogy megéljük és élvezzük minden egyes percét.

animáció | családi | fantasy | kaland | vígjáték | zenés

A történet főszereplője egy középiskolai zenetanár, Joe Gardner, aki rajong a jazzért. Mikor karrierje válságba kerül, úgy érzi, talán végérvényesen búcsút kell mondania... több»

11