2022.07.02 13:35 BRANTON Olvasottság: 299x
0

Szentségtörés

A franchiseban két olyan rész van, melyet bődületesen gyengének tartok, mint Die Hard. Ezek a részek nem mások, mint a második és az ötödik rész. McLane éli életét, majd egy nap megtudja, hogy fiát Jacket, letartóztatták Oroszországban.

Az apa és fia közötti kapcsolat elhidegülőnek mondható, ennek ellenére John elmegy Moszkvába, hogy kiszabadítsa gyermekét, Jacket. Nem sokkal később kiderül, hogy Jack beépített ügynök, ezen John megdöbben. Jack feladata az, hogy megvédje Komarovot, aki a kormány egyik informátora. A két McLanenek minden sérelmet, mi összegyűlt az évek alatt, félre kell tenniük, hogy az informátort (és persze saját magukat) kimenekítsék az országból.

Szentségtörés

Az ötödik részt John Moore rendezte, aki olyan filmet hozott például tető alá, mint az Ellenséges terület ,mely nem egy rossz film. Moorenak voltak viszont melléfogásai, mint például a Max Payne, vagy a 2006-os Omen remake, amely meglehetősen gyenge volt, főleg az eredeti klasszikus mozihoz képest. Az ötödik McLane kaland Die Hard mércével csalódás, viszont összességében nézve, egy korrektnek mondható, kifejezetten B-kategóriás akciófilm. Ami jellemző volt az első, harmadik, de még az általam nem kedvelt második részre is, az a fajta Die Hard-hangulat, ami még a negyedikben is volt, az itt hiányzik teljesen. Akciójelenetei ugyan nem rosszak, de messze elmaradnak a korábbiaktól.

A forgatókönyvet az a Skip Woods írta, akit én szívem szerint először arcon hánynék, azután pedig páros lábbal rúgnám pichán. Woodsnak nem elég, hogy az összes ezelőtti forgatókönyve semmit sem ér, de még jó kedvvel szét is bombázza, az amúgy legendás akciófilmszériát. Az akciójeleneteket ugyan említettem, hogy nem rosszak. Megemlíteném még azt is, hogy Moore nem rossz rendező, de amikor "eksön" van, akkor olyan infantilis kamerarángatásokat láthatunk, melyek a legidegesítőbb kategóriába tartoznak. Ami a Bourne-filmeket intenzívvé és kiemelkedővé tette, az itt csupán ide nem illő.

Hol van már az a kimért tempójú, izgalmas jelenet, mint mikor az első részben McLane sorra vadássza le a terroristákat? Vagy említhetném még éppen, a harmadik rész bombakeresős jeleneteit. A humor is meglehetősen gyenge, csupán egyszer mosolyogtam, mikor Fenyő Ivánnak ki lett osztva egy tockos, ha jól emlékszem. Árpa Attila is tiszta vicc, habár ő mindig, mindenhol. Nincsenek karakteres gonoszok, elfogytak. Tucat az egész, hiányzik belőle a szív és lélek.

Nagyon csúnyán mellé ment ez a film. Összecsapott marhaság, a maga 98 perces játékidejével. Önmagában, ahogyan fent leírtam, egy korrekt akciófilm, csak ez nem az, amit vártunk. Sőt, tovább megyek. Ez nem az, amit megérdemeltünk! Karó.

akció | thriller

Amikor John McClane megtudja, hogy fia, Jack bajba keveredett Moszkvában, azonnal a segítségére siet. A dolgok hamar elfajulnak az orosz fővárosban, apa és fia pedig vállvetve száll... több»

0