2022.08.22 12:39 Tipikus Semmilyen Olvasottság: <100x
0

Mi az ott az erdőben?

Beleszerettem a kézi kamerás (found footage) műfajba. Érdekes műfaj, de valahogy megfogott.

Mai "áldozatom" A trollvadász, ami egyik hatalmas nagy kedvenc lett!

Mi az ott az erdőben?

A so called megtalált felvétel gegjével poénkodó filmes húzás teljesen vicces volt még pár éve, sőt nagyon is ütős volt!

Lehetett és érdemes is volt átfogó anyagot fabrikálni az apropóján, hogy akkor most a – tágan értelmezett – home videónak álcázott jelenetek játékfilmmé való össze final cut-olása mennyire vagány, jelenkori médiafogyasztásra reflektáló. És egyáltalán érdemes rá időt pazarolni?

És az ma is, csak most először érzem, hogy kihoztuk a poénból a maximumot. Mert bár ha az ember ügyes, a variációk száma – közel – végtelen, de A trollvadász alig tesz mást, mint a REC vagy a Cloverfield (egyszer a műfaj ősapája, a Blair Witch Project ikonikus lámpafényben lihegő sapkás fej beállítását is megidézi), illetve épp csak annyival, hogy direkte vicc, meg ugye népi mitológiából merít, ami kifejezetten aranyos, mintha nekünk a Hétszűnyű Kapanyányimonyók, már akinek-e név még mond valamit.

De nem paródia, hanem eleve humorforrás az érdekes orrú hatalmas mumus, főleg, ha három feje van, szóval komolyan vehetetlen az egész szituáció, de mégis egyszerűen zseniális.....

Itt is van éjszakai felvétel dögivel, CGI, többnyire jó, érdekes norvég nyelvtörő nyelv, és futás minden szinten...

Szóval mockumentary vagy found footage?

Nem mindegy?

Poénos, kissé félelmetes, és nagyon szórakoztató, zseniálisan szép háttér tájjal...

A digitális technika nem az igazi, de a sztori és a szereplők zseniálisak.

André Øvredal a rendező, Hallvard Braein az operatőr, és Per-Erik Eriksen a vágó kifejezetten jó munkát végeztek.

Otto Jespersen (Hans), Glenn Erland Tosterud (Thomas), Johanna Morck (Johanna), Tomas Alf Larsen (Kalle), és Urmila Berg-Domaas mint Malica...

Imádtam, és biztosan meg fogom még nézni jópárszor!


dráma | fantasy | horror

Miután a norvég kormány éveken keresztül próbálta eltitkolni a trollok létezését, egy csapat filmszakos egyetemista elhatározza, hogy dokumentumfilmet forgatnak a gyanús... több»

0