2021.06.22 16:46 Kóborló Olvasottság: <100x
1

Tovább süllyedő színvonal

Az 1985-ben elkészített, Üvöltés 2. - A nővéred egy vérfarkas című film nézése során nem hittem, hogy lesz még lejjebb minőség szempontjából egy olyan szériában, ami még az első részével igencsak magasra tette a mércét a farkasemberekről szóló horrorfilmek terén. Ebben a hitben éltem egészen a napokig, majd jött jelen filmünk, és bebizonyította, hogy de, lehet még lejjebb süllyedni.

Tulajdonképpen egyetlen olyan dolgot találtam ebben a filmben, ami miatt mégis kissé megbocsájtó vagyok vele kapcsolatban (és talán csak emiatt nem sorolnám a nézhetetlen kategóriába), az pedig az, hogy próbálták humorosra készíteni. Az egy másik dolog, hogy mennyire sikerült humorosnak lennie, de ellentétben a második résszel, itt egy percig sem törekedtek arra a készítők, hogy egy komolyan vehető alkotás kerüljön majd ki a kezük közül.

Tovább süllyedő színvonal

A harmadik rész rendezői székébe az a Philippe Mora került, aki már levezényelte a második rész rendezését is, és egyes interjúk szerint azért vállalta el a harmadik részt, mert bőven voltak még ötletei a második filmmel kapcsolatban, amik nem valósulhattak meg az alacsony költségvetés miatt, illetve ott a producerek mindenképp törekedtek arra, hogy egy horrorfilm legyen a végeredmény. A rendező már a második résznél is sokkal több humoros jelenettel szerette volna teletűzdelni a filmet, de ezt nem engedélyezték neki, így hát itt már a forgatókönyv megírását is magára vállalta a rendezés mellett, csakhogy elkészíthessen egy Üvöltés filmet teljes mértékben az ő szája íze szerint.

Nos, szerény véleményem szerint nagyon nem kellett volna ezt hagyni, főleg azért, mert a rendező úrnak valahogy nagyon nem sikerült egy elfogadható forgatókönyvet összeeszkábálnia. A film elején megemlítik, hogy a forgatókönyvet Gary Brandner (1930–2013) The Howling III. könyve alapján készítették, de ezt az író cáfolta, főleg abban a tudatban, hogy Gary Brandner említett könyvei mindvégig megmaradtak horrornak, mindenféle komédiai elemeket nélkülöztek.

Tehát számomra ennél a filmnél a legnagyobb probléma a teljesen logikátlan forgatókönyv volt, illetve, hogy egyszerűen egyáltalán nem volt hatásos a humorforrása nekem. A technikai kivitelezései a második rész minőségét idézték számomra, akárcsak a színészi alakítások. Kíváncsi leszek, hogy az Üvöltés szériánál (ami jó pár részt számlál) akárcsak egy rész is képes lesz-e hozni azt a színvonalat, amit még az első része szállított, vagy megmarad végig a b és a zs-kategóriás folytatásoknál.

horror | vígjáték

Az amerikai hírszerzés tudomására jut, hogy a Szovjetunióban és Ausztráliában vérfarkasok találhatók. Hogy kiderítsék ennek a hírnek az eredetét, megbízzák Harry Beckmeyer... több»

1