2023.08.05 09:18 Juki-onna Nézhetetlen Olvasottság: 470x
0

OMG! Mi a rézfán fütyülős fityfene volt ez?

Már egyszer nekifutottam ennek a filmnek, de akkor elhasaltam. Most újra nekiduráltam magam, olvasván, hogy ezt a filmet beválasztották az elmúlt 25 év legjobbjai közé. Kik, mikor, hogyan és miért? Azt olvastam egy kritikában, hogy David Lynch ebben a filmben játszik a valóság és a látomások összekeveredésével. (Nem szerettem volna a vágó helyében lenni!) Nincs is ezzel semmi baj, de attól függetlenül nekem nem jött be, sőt borzalmas volt! Mivel ekkora rajongótábora van a filmnek, nem is bánom, hogy nem jött be, nem kell mindig beállni a sorba.

Mindenkinek más a véleménye mindenről, és ez így van jól. Ha viszont valóban úgy van, hogy keverednek a dolgok, akkor sem értem a borzalmasan hosszúra nyújtott, üres párbeszédeket, ahol a színészek pókerarccal ülnek egymással szemben és érzelemmentesen beszélgetnek a semmiről. A kávés jelenet, az is kiütött engem többek között! Az én látomásaimban és álmaimban van, hogy valaki elneveti magát. A piszok! Nem elég , hogy több, mint közel két órán keresztül nem történik semmi, de legalább a színészeknek ezt jól sikerült átadniuk.

OMG! Mi a rézfán fütyülős fityfene volt ez?

Azt hiszem inkább, hogy David Lynch filmjeinek abban rejlik az ereje, hogy tele vannak olyan képekkel, amiket nem értünk, és miközben nézzük, akik szeretik a filmjeit mondják: „látod ez egy nagyon jó jelenet volt”, én meg ülök és nem értek semmit az egészből. Ebből a szemszögből nézve lehet, hogy ilyen filmet én is tudnék csinálni. És még ebből a filmből sorozatot akartak csinálni? Hány részes lett volna? És egyikben sem történik semmi, vagy mindegyik végén valaki a nagy vörös függöny mögött mocorgott volna, hogy fenntartsák az érdeklődésünket. Érdekes viszont, hogy a Twin Peaks sorozatot szerettem, bár így visszagondolva, abban is volt pár olyan rész, ahol nem sikerült megragadnom a lényeget, és úgy kapcsoltam ki a tv-t , hogy „na ez meg mi volt?”. A Twin Peaksben is látható a nagy vörös függöny. Ezzel mit akar nekünk mondani, mit akar üzenni? Az életet, a halált, vagy egyszerűen csak egy nagy vörös függönyt. Az egyik szereplőtm Adam Keshert (Justin Theroux) nagyon csípem, jó fej, és lehet, hogy szemét dolog, de örülök, hogy szakított Jennifer Anistonnal. Annyira nem illettek egymáshoz, mint tök meg a gyűszű. (Persze, ez is az én véleményem.) Visszatérve a filmhez, lehet, hogy én vagyok az egyetlen ember a Földön, akinek nem jött be ez a film, de altatónak kiváló lehet. (Egy jelenet azért megmaradt bennem: amikor Adam Kesher bankkártyáját letiltják, mert nem azt csinálta, amit mondtak neki.) Egy biztos: sosem fogom újranézni a filmet. Sokan azt mondják, hogy legalább háromszor kell megnézni a filmet, hogy megértsük, de miért is kínoznám magam ilyen filmekkel?

dráma | kísérleti film | misztikus | thriller

A lány, aki Ritának (Laura Harring) adja ki magát, sokkos állapotban érkezik egy elegáns lakásba Los Angelesben, a Mulholland Drive közelében. A lakás bérlője, a vidékről... több»

0