2022.03.09 22:38 F79 Olvasottság: 280x
7

Akcióban a francia gasztronómia csendőre

"Azzá leszel, amit eszel" - ha ez igaz, akkor Charles Duchemin a mi őrangyalunk, aki szigorúan felügyeli az elénk kerülő ételek minőségét, nehogy valami ocsmány hulladékként szülessünk újjá. A visszavonulását tervező rendíthetetlen éttermi kritikus - akinek évente megjelenő kalauzát rettegi az egész francia vendéglátóipar - a nyugdíj előtti utolsó nagy dobására készül.

Nem véletlenül választottam fentebb a "vendéglátóipar" kifejezést. A legtökéletesebb szó, amiben benne van a kor gasztronómiájának kisiklása miatt érzett aggodalom. Üzemi konyha. Készétel. Táplálék. Olyan szavak, amelyek hallatán elborzad minden gourmet.

Akcióban a francia gasztronómia csendőre

Louis de Funés - a csendőrfilmek népszerű Lütyő őrmestere - ebben a vígjátékban is tökéletesen hozza a kérlelhetetlen, trükköktől és álcázásoktól sem idegenkedő felügyelő figuráját. A nehéz atyai örökség alól kibúvót kereső fiú szerepében pedig a tragikus körülmények között elhunyt francia humorista, Coluche látható. A kettejük között kialakuló konfliktus szépen viszi előre a történetet.

A szórakoztató jeleneteket nézve azon is elgondolkodhatunk, hogy mi jelent nagyobb veszélyt a klasszikus vendéglátás jövőjére. A lefülelt trükköző, kapzsi, kisstílű étterem tulajdonosok? Vagy az egész ágazatot letarolni készülő, silány minőségű ételekkel támadó, nagyüzemi ellátásra berendezkedő, gátlástalan üzletember vállalkozása?

Napjainkból visszatekintve az 1976-os aggályokra, eldönthetjük, hogy mit nyertünk vagy veszítettünk az eltelt évtizedekben. Ma már békésen megférnek egymás mellett a Guide Michelin minősített éttermei, a gyorsétterem-láncok egységei, a bevásárló központok és irodaházak kifőzdéi, a street food pavilonok, a különböző népek konyhái, és a sarki hentes sültjei. Mindenki megtalálja az igényeinek vagy pénztárcájának megfelelő vendéglátóhelyet.

A film a helyzetkomikumra és abszurd jelenetekre támaszkodva meséli el, hogy miért jelent veszélyt - akár a gasztronómiától elvonatkoztatva is - egy adott terület leuralása. Miként válnak kiszolgáltatottá a "vendégek" és a "vendéglátók", azaz hogyan torzítja el egy ágazat működését a monopol helyzetbe jutott, és erőfölényével visszaélő piaci szereplő. A film ezen olvasata pedig napjainkban is tanulságul szolgálhat.

családi | vígjáték

Az ismert, hatvanéves éttermi kritikus, Charles Duchemin pályafutása csúcsán a visszavonulás gondolatával foglalkozik. Előtte azonban még el akarja készíteni híres éttermi... több»

7