2022.08.19 15:38 Artemisia Olvasottság: 164x
3

Egy hangyányi bátorság

Az Egy bogár élete a Pixar 2. egész estés animációja volt, a stúdiót 3 évvel korábban elindító Toy Story után. A bátor és elszánt kis hangya kalandját ugyanaz a John Lasseter írta és rendezte, akinek a Toy Story-t és a Verdákat is köszönhetjük, sőt, a zseni Lasseter olyan Disney-projektekben is közreműködött producerként, mint A hercegnő és a béka, az Aranyhaj és a nagy gubanc, a Rontó Ralph, a Jégvarázs vagy a Zootropolis.

Az Egy bogár életének időtállósága, gyönyörűen megírt története, aprólékosan kidolgozott karakterei és korát megelőző technikai megvalósítása tehát nem véletlen: egy sikertörténet első kibontakozását üdvözölhetjük benne.

Egy hangyányi bátorság

Egy végtelenül bájos történet, mely bővelkedik kalandban, izgalmakban, tanulságokban és persze humorban is.

Fürge, a népét sanyargatók ellen bátran kiálló kis hangya karakterén keresztül arra tanít, hogy különcnek lenni nem is olyan rossz dolog, hiszen a különc és a különleges között sokszor csak annyi a különbség, mint egy apró mag és egy hatalmas fa között: gyakran csak idő kell, hogy előbbiből kifejlődjön az utóbbi.

A rá váró hatalmas felelősség gondolatától folyamatosan szorongó Atta hercegnő a történet végére megtanulja, hogy ahhoz, hogy másképp lássuk a dolgokat, sokszor csak a gondolkodásunkon kell változtatnunk.

Kettejük szerelme igazán szép keretbe foglalja a rajzfilmet.

De a mellékszereplők is mind egytől egyig érdekes, szerethető, vicces karakterek. A hangyaboly öreg és bölcs, ám belevaló királynője, a végtelenül aranyos Pötty hercegnő, aki mindvégig hisz Fürgében, a mindent félreértő, és parádés helyzetkomikumokba keveredő cirkuszi bogarak, akik közül mindenkinek megvan a maga rigolyája: az özvegy fekete özvegy; a botsáska, aki mindig tárgyak szerepét kapja; a katicabogár-fiú, akit folyton nőnek hisznek; az ormótlan hernyó, aki a kecses pillangólétről álmodik; a cirkuszban félelmetes szerepeket játszó, ám viráglelkű orrszarvúbogár; a mutatványok során mindig együtt mozgó, ám folyton civakodó ászkarákok.

Az antagonisták frontján nem kevésbé tetszetős a felhozatal: Szökken, a hangyákat sanyargató sáskaraj vezére egy roppant karakteres és összetett gonosz: célja nem csak egyszerűen a hangyák robotmunkára kényszerítése, zsarnoki uralma a pszichológiai fölényre épül.

A rajzfilm látványvilága és ábrázolásmódja rendkívül részletgazdag. A készítők nagy hangsúlyt fektettek a rovarok szemszögének, arányérzékének tanulmányozására, a befektetett idő és energia pedig profi módon köszön vissza a rajzfilm ábrázolásmódjában. Így lesznek a fűszálakból magas erdők, a talap napszítta repedéseiből mély szakadékok, a madarkból hatalmas fenevadak, az esőcseppekből dübörögve becsapódó vízbombák.

Noha egy közel 25 éves alkotásról beszélünk, grafikája ma is szép és minőségi.

Ez a rajzfilmen - akárcsak a Toy Story-n - bizony nem fogott az idő, mai szemmel nézve is ugyanolyan színvonalas, szívhez szóló, tanulságos, kreatív és szórakoztató, amilyen 1998-ban volt.

animáció | családi | kaland | vígjáték

Egy szorgos hangyákból álló boly rettegésben él: a rendre visszatérő sáskahad letarolja és elszedi mindenüket. Szökken és csapata azonban felajánlja segítségét és védelmi... több»

3