2023.03.10 19:41 Kóborló Olvasottság: <100x
1

A Denevérek egy B-vonalas állatos horrorfilm

Lou Diamond Phillips, Dina Meyer és Bob Gunton színészek nevei hallatán akár még egy kimondottan fogyasztható állatos horrorfilmként is tekinthettem volna elöljáróban a Denevérek című alkotásra, de hogy ez végül mégsem így lett, arról legfőképpen a forgalmazó és a producerek tehetek. Lássuk hát, hogy mi is volt a gond ennél a film!

A film forgatókönyvét egy bizonyos John Logan hozta tető alá, akit mára már olyan filmek forgatókönyveinek az elkészítésében jeleskedett, mint a Gladiátor, Az utolsó szamuráj vagy az Alien: Covenant, de ennek a filmnek az elkészítésekor még csupán két tévéfilm történetén dolgozott eme úriember. Viszont be kell valljam, ez nem igazán látszódott meg ezen a történeten, még akkor sem, ha a sztori egy faék egyszerűségével is képes lett volna felvenni a versenyt, merthogy úgy gondolom, hogy eme alkotás nem itt vérzett el. Ugyanis kellőképpen hatásosnak merném nevezném a félelemkeltés történetben rejlő okát, azaz a Denevéreket. Ráadásképp igencsak pörgős a film történetvezetése, szinte még fel sem vezették a dolgokat, de már tanúi is lehetünk eme igencsak rusnya teremtmények első áldozatainak. Nekem az is tetszett ebben a történetben, ahogy a főbb karaktereket megismerhetjük, ugyanis ahogy halad előre a történet, úgy ismerjük meg őket egyre jobban, ezáltal pedig egyre közelebb érzi őket a film nézője. Ezzel a fajta karakterbemutatással pedig adva volt arra is a lehetőség, hogy bármikor kiírhatják a történetből bármelyik fontosabb karaktert is. Az, hogy végül miként is cselekedtek a készítők e téren, az maradjon meg azon nézők számára, akik úgy döntenek, hogy adnak eme filmnek egy esélyt.

Na de térjünk vissza arra a gondolatomra, hogy miért is okolom a producereket a film hibáiért. Elsősorban azért, mert a producerek kimondottan azzal a kéréssel fordultak a film rendezőjéhez, Louis Morneau-hoz, hogy a készülő alkotásnak mindenképp PG-13-as besorolást (ez az amerikai korhatár besorolási bizottságnál a 13 évnél fiatalabbak nem tekinthetik meg a filmet mozikban kategória) kapjon. A rendező és a film vágója pedig meg is tett mindent ennek a célnak az éléréséért, így pedig sajnálatos módon elég szépen ki is vették a film brutalitását. Ezzel talán még meg tudtam volna barátkozni, de sajnos a film visszafogottsága kimondottan nem kedvezett a feszültségforrásának, merthogy ebben a formában egyszerűen nem tudott eléggé izgalmassá és félelmetessé válni a produkció. Továbbá sajnos a film denevéreinek kialakításán is igencsak ronda nyomot hagyott az eltelt idő. Nem nevezném mindezeket bántóan gyengének, egyszerűen csak nem maradtak egyes technikai kivitelezései eléggé időtállóak. Viszont azt mindenképp megemlíteném a pozitívumok közt, hogy legalább a film helyszínválasztását elég jól eltaláltnak véltem.

Úgy gondolom, hogy az 1999-es Denevérek című filmben sokkal több kiaknázatlan lehetőség maradt végül benne, mint amit valójában megkaptunk a készítőktől.

43 Denevérek  (1999)

horror | sci-fi | thriller

Dr. Sheila Caspert egy érdekes denevércsapat kivizsgálására hívják egy vidéki kisvárosba. A zoológus megfigyeléseinek eredményeként kiderül, hogy ez a faj nem átlagos és... több»

1