2021.03.09 14:46 Kóborló Olvasottság: 1919x
3

Egy újabb ütközet az ember és a természet közt

Sok embertől hallottam, hogy szeretnek némi fajta párhuzamot vonni eme film és az 1975-ös, Spielberg rendezte Cápa közt, ami részben igaz, részben viszont nagyon nem. Két szempont szerint jogosan hasonlítják össze Spielberg zseniális filmjével. Az egyik, hogy itt is az ember és a természet egy rendkívül erős élőlénye ütközik meg egymással a vízben. A másik pedig egy olasz származású producerguru, Dino De Laurentiis (1919–2010) személye, aki mindenképp szerette volna meglovagolni a Cápa című film hatalmas sikerét.

Dino De Laurentiis szeretett volna egy olyan filmet összehozni, ahol még egy nagy fehér cápánál is erősebb ellenfelet kap az ember, így jött képbe a kardszárnyú delfin. Már csak azt kellett kitalálniuk a készítőknek, miként is fogják ezt az óriási vízi emlőst az emberekre rászabadítani. Itt jött egy regény, amit Arthur Herzog (1927–2010) írt 1973-ban. Sajnos a könyvhöz még nem volt szerencsém, így bármiféle összehasonlítást azzal nem is tudok tenni, bár azt hallottam, hogy jó pár dologban eltér a filmtől. Gondolom, így tudták kijátszani, hogy ne kelljen jogdíjat fizetniük az írónak, cserébe meg sem jelenítik a film alatt sem az író nevét, sem a könyvet.

Egy újabb ütközet az ember és a természet közt

Soha nem tudtam rávenni magam, hogy ezt a filmet horror kategóriába soroljam, még úgy sem, hogy a címében szereplő élőlény egyáltalán nem finomkodik, ha a bosszúja beteljesítéséről van szó. Merthogy A gyilkos bálna című film egy fordított bosszúfilm, ahol nem az ember áll bosszút egy állat tetteiért, hanem pont fordítva. Számomra már ez adott egy különleges ízvilágot, hisz ha belegondolok, nem nagyon jut eszembe más film, ahol eszerint zajlanának az események. Ráadásként még azzal is megfűszerezték a történetet, hogy sem az emberre, sem pedig a gyilkos bálnára nem lehet egyértelműen ráhúzni a negatív jelzőt. Talán ezek miatt is A gyilkos bálnát egy kimondottan élvezetes, drámai elemekkel megtűzdelt kalandfilmnek gondolom.

A producerek és a stúdió nem spóroltak semmin, hisz szinte minden téren sikerült remek szakembereket és színészeket leszerződtetniük a készülő produkcióhoz. Számomra a mai napig rejtély a film bukása, merthogy mind szakmai, mind pedig anyagi szempontból bukás lett, pedig tényleg csak dicsérni tudom a végeredményt, és egyértelműen a kedvenceim közt a helye.

dráma | horror | kaland

Bálnavadászok tevékenykednek a tengeren Nolan kapitány vezetésével. Elfognak egy kardszárnyú delfint, de miután a fedélzetre húzzák, kiderül, hogy egy vemhes nőstény volt.... több»

3