2024.02.23 15:48 Kóborló Olvasottság: <100x
2

Tévére gyártott Ómen film

A klasszikusnak számító Ómen trilógiának a producere, Harvey Bernhard (1924–2014) mindenképp szükségét érezte annak, hogy az 1981-ben bemutatott Ómen 3 – Végső leszámolás című rész után valamit még hozzátegyen a három filmhez, és végül így készülhetett el jelen filmünk, az Ómen 4: Az ébredés 1991-ben. De vajon minderre mennyire is volt szükségünk, ha tulajdonképpen a trilógia harmadik részével lezártnak tekinthetjük az Ómen franchise-t? Valószínűleg az eddigi Ómen-filmek gyártója, a Twentieth Century-Fox sem igazán érezte annyira szükségszerűnek a folytatást, hisz igencsak alacsonynak számító gyártási költségvetést biztosított az elkészültére, ráadásképpen pedig egyből csak tévéfilmként számolt az Ómen 4: Az ébredés kapcsán. Ezek után nézzük hát, hogy mit is kapunk mi, nézők a negyedik Ómen-filmtől.

Röviden és tömören, szinte semmi újat! Tulajdonképpen egyetlenegy dolgot tudtam némileg csupán értékelni a film forgatókönyvében, miszerint ahogy a forgatókönyvíró Brian Taggert (1938–2019) megpróbálta összekötni a harmadik és a negyedik Ómen-filmet. Ugyanis az Ómen 3 - Végső leszámolás című részben volt egy röpke jelenet, ami megalapozhatta jelen filmünk történetét. Nagy kár, hogy csupán mindössze ennyit tudtak végül meríteni a korábbi trilógiából, ugyanis a további történeti elemek inkább voltak önismétlések (azokból is inkább a gyengébb kivitelből), minthogy bármifajta újdonsággal szolgáltak volna a nézőknek. Ráadásul minden más aspektusán jelentősen érződött a visszafogottság is. Ugyanis se a horror, se a misztikum érzetét nem sikerült jól visszaadnia a negyedik felvonásnak. Persze akár foghatnánk mindezen tulajdonságainak a hiányát arra, hogy mindez egy tévére gyártott film volt, ami maximálisan elfogadható lenne, ha mondjuk a korábbi Ómen-filmek annyira építettek volna a brutalitásra, de hát ez ugyebár nem így volt. Ugyanis a korábbi Ómen-filmeknek egyértelműen a hangulata és a misztikus körítése volt az, ami messze kiemelte a hasonszőrű alkotások sűrűjéből (és persze még a fantasztikus színészi teljesítmények).

Tévére gyártott Ómen film

Ezen dolgok hiánya miatt pedig nagyon nehezen tudta lekötni a figyelmemet. Azt talán nem merném mondani rá, hogy unalmas lett, hisz a film cselekményvezetése aránylag tudott produkálni egy állandó gyengécske közepes szintet, és talán nem is laposodik el annyira a teljes játékideje alatt, hogy elszundítson rajta a nézője, de a korábbi Ómen-filmekhez mérve ez pokolian kevéskének bizonyult számomra. Sajnos a filmben látható színészi alakítások semmi pozitívumot nem adnak hozzá, sőt, inkább még elvesznek abból a bizonyos élvezeti faktorból. A legnagyobb gondom e téren a filmbéli Deliát alakító Asia Vieira gyerekszínésszel volt, ugyanis egy pillanatra sem sikerült hihetően megtestesítenie a karakterét.

Mindent egybevéve még ha tévére is készítették az Ómen 4: Az ébredést, akkor is egy majdhogynem teljesen felesleges folytatásként tudok visszagondolni majd rá, ugyanis semmit nem ad hozzá a klasszikus trilógiához, és messze elmarad azon alkotások minőségétől, emiatt pedig halovány két csillagocskát tudok csak adni rá.

horror | misztikus | thriller

Mivel saját gyermekük nem lehet, Karen és Gene York az örökbefogadás mellett dönt. Hamarosan rá is találnak egy gyönyörű újszülött kislányra, és hazaviszik. Ám a kis... több»

2