2020.09.22 18:15 Kóborló Olvasottság: <100x
3

Egészségre káros éjszakai műszak

Mint oly sok horrorrajongó, én is kimondottan kedvelem Stephen King írásait, melyek nem merülnek ki a horror műfaján belül, hisz kimondottan erős drámákat is köszönhetünk neki. Jelen filmes adaptációnk, az Éjjeli műszak viszont kimondottan a horror vizeire vezényeli a nézőit.

Stephen King Éjszakai műszak című novellája igencsak rövidkének nevezhető a maga huszonegy-két oldalával. Szóval semmiképp nem nevezhető a terjedelme miatt kiváló alapanyagnak egy egész estés filmhez, viszont a története jó. Ezen pozitívuma és negatívuma mellett talán egy kissé kockázatos vállalkozás volt elkészíteni eme filmet, ráadásul egy egész estés film formájában, viszont a Paramount Pictures nem így gondolta, és kicsivel több mint tíz millió dolláros költségvetéssel el is indította a felvételeket még 1990 elején. A film még ez év végén elkészült és mozikba került, viszont nem számított hatalmas sikernek (bár azért bukásnak sem nevezhetjük), merthogy csak kicsivel többet hozott a konyhára a Paramountnak (11,5 millió dollárt), mint a gyártási költsége.

Egészségre káros éjszakai műszak

Jómagam, ha valahol el kéne helyezni eme filmet a Stephen King filmes adaptációk egyre bővülő listáján, valahol a középmezőnybe sorolnám, hisz azért bőven van ennél lejjebb is minőségben. Mondjuk, ha már szóba hoztam a minőséget, akkor mindenképp érdemes megemlíteni, hogy a legtöbb színészi alakítás jó volt, bár nem lesznek igazán emlékezetesek, hisz a karaktereiknek nincs mélységük, de ez a könyves változatában is észrevehető volt.

Nem hiszem, hogy túl nagy titkot árulok el azzal, hogy az Éjjeli műszak című film egy szörnyfilm (hisz csupán, aki az előzetesét megnézi, már tudhatja ezt), viszont kimondottan minőségire sikeredett a filmbéli szörnyeteg ábrázolása. Mivel számítógépes effekteket nem igazán használtak ennél a forgatásnál, így a szörnyünk megteremtése sem számítógépes effektek során jött létre, és kimondottan pofás kis teremtmény lett a végeredmény. Mondjuk túl sok mindent nem tudunk meg róla, ezért szigorúan csak a megjelenését értékelném, ami a korhoz és a költségvetéshez képest kimondottan korrektre sikeredett (bár gondolom, hogy ne lógjon ki e téren az a bizonyos lóláb, túl sokszor nem mutogatják, és mozogni sem nagyon látjuk), de mindemellett mégis hatásos lett.

A filmmel kapcsolatban érdemes megemlíteni még az atmoszféráját, ami szintén egész hatásosra sikeredett, de ezen a téren sem emelkedik ki annyira, hogy maradandó maradhasson. Mindent egybevéve kellemes kis borzongást nyújt az Éjjeli műszak című film.

horror

Egy régi textilgyárban különös halált halnak az éjszakai műszak dolgozói. Az üzem vezetője leküld egy csapatot, hogy megtisztítsák a patkányoktól hemzsegő pincét. Ott... több»

3