2023.08.29 10:47 JRD Olvasottság: <100x
1

Benne van a TOP 100 filmben, ami az én listámat illeti

És nem véletlenül!

Elizabeth Taylor és Richard Burton remek alakítást nyújtottak a filmben. Szinte azt hisszük, hogy önmagukat adták... és talán ez így is volt. A látvány, a film hangulata már megéri a rászánt időt. A nyelvezet, a pajkos megjegyzések mosolyt csalnak a néző arcára. A ruhák pedig igyekeztek valamelyest tükrözni a kor hangulatát.

Benne van a TOP 100 filmben, ami az én listámat illeti

William Shakespeare olyan 1590-94 között írhatta, ám ebben a korban már született egy nagyon is hasonló történet, így mindmáig kérdéses/kétséges, hogy vajon ki szerezhette a darabot. Az egyik verziónak a The Taming a Shrew, addig a másik a The Taming of the Shrew volt a címe. 1954-ben ez utóbbi címen elő is adták a darabot, azonban nem tudni, hogy ez valóban A makrancos hölgy változata volt-e. Egy bizonyos: az első bizonyítható bemutatás A makrancos hölgy darabbal kapcsolatban egy 1633-as feljegyzés volt, mely méltatta a darab sikerét a királyi udvarban. További érdekesség, hogy az A makrancos hölgy és a Taming of a Shrew jogilag egyként volt kezelve, így a szerzői jogdíjak stb. is egy személyt illettek meg.

Ha elolvasnád a művet, csak örömmel venném. Ha úgy érzed, hogy van benne némi hasonlóság itt-ott Az Ezeregyéjszaka meséivel, az sem véletlen.

Shakespeare Katájának történetét számtalan esetben vitték már filmre, mégis úgy érzem, hogy eddig ennél jobb adaptáció nem született. De nemcsak film, hanem opera, sőt, zenés darab is született már a humoros (bár mai női szemmel nézve) kissé hímsoviniszta történetből.

Hogy A makrancos hölgy a hatalmi játszmák és a nemek csatáira épül? Nos, minden bizonnyal. És hiába telt el a megszületése óta több évszázad, a történet mondanivalóját a mai kor családjaira, nőire és férfiaira is rá lehet húzni.

Úgy gondolom, hogy ha ezt a filmet megnézzük, vagy a művet elolvassuk, hagyjuk a hátunk mögött a mai kor szellemiségét, és csak hagyjuk, hogy elsodorjon minket a történet.

A történet, mely nem feltétlenül a nő behódolásáról szól a férfi előtt?

Talán inkább győz a szerelem?

Vagy a kor házasságainak alapjait érti meg az asszony?

Netán a férj, hogy megregulázza asszonyát, élvezetet lel abban, hogy bezárja és éhezteti?

Vagy egy asszony értéke csak addig érték, míg az atya pénzt ad vele?

Vagy a férj nő fel a feladathoz, és ráeszmél, hogy a rátarti neje egészen más?

Ha ezekre a kérdésekre meg akarod tudni a választ, olvasd el, vagy nézd meg! De ne feledd: ez a történet az 1590-es években született. Egy másik kor, másik kultúra, más családon belüli szerepek, más erkölcs!

Szóval, filmre (vagy olvasásra) fel, és jó szórakozást!

dráma | romantikus | vígjáték

Az 1500-as évek végén Páduában egy gazdag kereskedő nagy gondban van: szeretné férjhez adni lányait, de hiába legyeskedik tucatnyi lovag a bájos Bianca körül, hiába állnak... több»

1