2024.01.07 22:22 Interfectorem Sabnock Olvasottság: 119x
3

Valakit nem is kell!

Egyenes, mint a bot, feszes, kőkeményen látványos és élvezetes, de mégis valahogy indirekt módon hívja fel a veszélyét annak, hogy nem vagyunk egyedül!

Kizárt dolognak tartom!

Valakit nem is kell!

És itt persze az univerzumunkra gondolok!

Brian Duffield írta és rendezte is egyben a filmet, és meg kell hogy emeljem a kalapom, vagyis tél révén a meleg, bojtos sapkám a tisztelt rendezőnk előtt.

Egy sci-fi dráma/horror, ami a mai beteg társadalmunkon is elcsámcsog, kigúnyolja, görbe tükröt állítva elé. Az ítélkezés, kirekesztés, szó szerint a társadalmi formánkból való kivetés ma talán erősebb, mint bármikor, történelmünk, az emberiség történelme során bármikor!

Érdekes módon egy sima home invasionnak gondoltam, hiszen úgy indul a film, mintha csak egyszerű betörők lennének, fura hangok, nyikorgó padló, valaki belépett Brynn (Kaitlyn Dever) „felségterületére”, aki teljesen megrémül, és fogalma sincs, mit tegyen.

De legnagyobb meglepetésére egy „idegen”, egy földönkívüli lény „látogatja meg” a városból egy múltbéli tragédia miatt kirekesztett lányt, aki viszont zseniálisan „hárít”, és szó szerint felveszi a kesztyűt a magasabb szintű élőlényekkel...

Brynn hatalmas és fájdalmas bűntudata konzekvensen érződik, és szemünk láttára emészti fel a kissé már-már labilis lányt, aki teljesen bezárkózva él a lemezei és játékházai közé bezárva...

Szinte némafilmet látunk, explicit módon bemutatott és felturbózott szorongással, és egyedi küzdelemmel megspékelve.

Brynn állandó önmarcangolása és a tudat, hogy nincs segítsége, extra erővel és túlélési ösztönnel ruházza fel hősünket. Úgy döntött, nincs mese, fel kell hogy vegye a harcot, vagy pillanatok alatt meghal!

A szenvedés ad erőt a fiatal lánynak a küzdelemhez, amiben egy átlag ember azonnal elvérezne...

Miért lett „persona non grata?” Nyugi, szép lassan rendezőnk majd felvezeti, és ráadásul milyen ügyesen, nyersen és brutálisan teszi!

Zseniálisan felépített mozi, hihetetlenül jó effektekkel, zenékkel, amit Joseph Trapanese-nek köszönhetünk, és a képi világ zseniális, ami Aaron Morton munkáját dicséri!

A chokerek pompásak, az ECU a CGI-nek köszönhetően félelmetes, és a bevilágítás, a kinoflow-ok és a CEG használata első osztályú!

Dever kisasszony szép jövő előtt áll, nagyon tehetséges színésznő!

A film pedig a kissé fura lezárása ellenére is az utóbbi évek egyik nagy durranása és élvezetes mozija számomra!

A műfaj kedvelőinek kötelező darab!

Az IMDb-n 58 ezer véleményezés után 6,3/10-en áll, a TMDB-n 836 értékelés után 68%-os a megítélése!

Nálam öt csillag és 87%, ami azért nem semmi, ritkán adok a kétezres évekbeli filmekre ilyen magas pontszámot!

De ez ilyen, ez most nekem bejött!

Egy kis zöld tea, és a kedvenc fotelem...

Nincs mese, csak nézem ezt a pompás mozit!

horror | sci-fi | thriller

Brynn Adams egy kreatív és tehetséges fiatal nő, akit elidegenítettek a közösségétől. A magányos, de mindig reménykedő Brynn vigaszt talál annak az otthonnak a falai között,... több»

3