2023.12.02 10:08 Kinga Kecskeméti Olvasottság: 245x
4

A rendíthetetlen

Szeretem a dokumentumfilmeket. Ezt azért szerettem különösen, mert megismertetett velem egy neves úszónőt, akiről ez idáig nem is hallottam. Már ezért is megérte. Ha csak a film első negyedét veszem alapul, lehet, hogy abbahagyom, ha nem ismerek már a való életben is egy Nyadhoz hasonló öntörvényű, hisztis, nyűgös, de alapjáraton csupaszív, a szeretetét kimutatni nem tudó barátnőt. Ezért kérek minden leendő kedves nézőt, legyen türelemmel. Később Nyad magatartásbeli furcsaságainak fény derül az okára. Én nem tudom elfogulatlanul értékelni ezt a filmet, nem látom a hibákat, csodálattal adózok Nyad felé. Gyerekkorom óta két szörnyű fóbiám van, a mély víz és a sötétség. A kettő együtt dupla rémálom. Ezért minden tiszteletem Nyadnak, és hát a hihetetlen kitartása, szavakat nem találok rá. Persze, mindennek megvan a miértje.Úgy gondolom, hogy a gyermekkori fájdalmas traumáját így tudta feldolgozni, ezzel a hihetetlen bizonyítani akarással. Tisztelet azért is, hogy ennyi idősen bátran, félelmet nem ismerve újra és újra belevágott, a kudarcok sem tántorították el. A színésznő (Annette Bening) remekül hozta ezt a nehéz figurát.

Térjünk át a barátnőre, Bonnie-ra. Jodie Foster tökéletes átéléssel alakított, néha el is felejtettem, hogy szerepet játszik, annyira együtt izgultam vele. Megdöbbentő volt látni, hogy föntről, a hajóról, sokkal félelmetesebbek voltak az események, a társak figyelme nem lankadhatott egy percre sem. A vízben pedig remekül ábrázolták a kimerültségtől elcsigázott Nyad hallucinációit, ide-oda röpködő emlékfoszlányait. Belegondolni is elképesztő, hogy hogyan tudott 60 órán keresztül kitartani alvás nélkül erős fizikai igénybevétel mellett. Én egyszer nem aludtam teljes 30 órát (fizikai aktivitás nélkül), és szó szerint rosszul voltam, fájt a szívem, a fejem, erős hányingerem volt.

A rendíthetetlen

Gratulálok Nyadnak ehhez a rendkívüli teljesítményéhez, gratulálok a csapattársak önfeláldozó munkájához, akik nélkül ez a siker nem jöhetett volna létre.

Nem mondom, hogy követendő példa az átlagember számára, de mindenképpen megdöbbentően kiemelkedő teljesítmény, amely nem veszhet a feledés homályába. Köszönöm, hogy emléket állít a film ennek a rendkívüli tehetségnek.

75 Nyad  (2023)

dráma | életrajzi | sportfilm

A film Diana Nyad sportoló figyelemre méltó igaz történetét meséli el, aki 60 évesen, legjobb barátja és edzője segítségével elhatározza, hogy megvalósítja élete álmát:... több»

4