2016.09.07 01:16 e-batta Olvasottság: <100x
0

Nem lehet leállni vele

Először úgy terveztem, hogy a három részt külön nézem meg, de nem jött össze. Elkezdtem a szinkronossal, de annyira recsegett a hang, hogy inkább áttértem a feliratos változatra. És jól tettem. Igaz, angolul beszélnek, nem hindi nyelven, de így is simán beleképzeltem magam egy letűnt kor világába, és együltömben megnéztem a három részt, mert nem bírtam abbahagyni. Sikerült hajnali 5-kor végeznem vele, rojtosra ültem a fenekem, de megérte. Peter Brook fantasztikus. Úgy vitte színre a "Föld-Hold-táv"-hosszúságú eposzt, hogy egy pillanatig sem kellett unatkoznom. Pedig végig beszélnek benne, néha példabeszédekben, mégis közérthetően. És örök emberi problémákról van szó, szerelem, gyűlölet, hatalomvágy, bosszú, megbocsátás, család, testvéri szeretet, házasság, gyerekszületés, vallás, félelem a gonosztól és az ismeretlentől, szegénység, nyomor, gazdagság, mohóság, száműzetés, uralkodás, istenek és emberek, démonok és félistenek. A történetet nem érdemes elmesélnem, nem véletlenül 5 és fél óra a film. (ez a tv-változat, a moziváltozat 3 órás).

Régi ismerősöket üdvözölhettem: a Pandavákat (Koi... Mil Gaya 2003, Aayirathil Oruvan 2010), Dronát (Drona 2008, Eklavya: The Royal Guard 2007), Bhimát (Bheema, 2008), Ekalavyát (Eklavya: The Royal Guard 2007), a világmindenség legfőbb törvényének a dharmának az elmagyarázását (Eklavya: The Royal Guard 2007), a kockajáték következménye, a kuruksétrai csata (OMG: Oh My God! 2012, Az ötezeréves India 1. rész A kezdetek - Kurukshetra régészeti lelőhelyei), és persze Khrisnát, és Ghanésát, akik megszámlálhatatlan filmben szerepelnek, felsorolni lehetetlen.

Rengeteg kérdésre kaptam választ, sok minden, ami eddig homályos volt, most végre világos lett, ezt a filmet mindenkinek meg kell néznie, hogy bármikor megnézve egy bollywoodi filmet, amelyben esetleg utalások vannak a Mahabharátából, annak megértése ne okozzon problémát. Nekem nagyon jót tett ez a film, másoknak is javaslom.

0