2017.12.29 15:59 ArpiHajdu és Réci Olvasottság: <100x
0

Irány az olimpia!

Bizony, annak idején négy elszánt jamaicai sportoló úgy döntött, hogy elindul az olimpián. Ezen persze nem is lepődnénk meg, hiszen futni tudnak a jamaicaiak, ott van a nyári olimpia, rövid és hosszútáv, futkározzanak csak. Csakhogy a dolgok állása úgy hozza, hogy a téli olimpián akarnak indulni, azon belül is bobozni akarnak. Jamaicában, ahol ha 20 Celsius fokot mutat a hőmérő, akkor már fáznak?

Hát igen. Az elsőre szürreálisnak tűnő ötlet persze nem légből kapott, a ’80-as években ez valóban megtörtént, s ha már mindezt filmre is adaptáljuk, keresve sem találnánk jobb műfajt a vígjátéknál (na jó, talán a dokumentumfilm még ilyen lenne, de ettől most tekintsünk el), hiszen valljuk be: a jamaicai bob csapat, még leírva is viccesen hangzik. Az meg csak hab a tortán, hogy a 1988-as Calgaryban megrendezett Olimpia a négy fekete boboson kívül még egy hőst teremtett Eddie Edwards személyében, aki Eddie, a sasként vált híressé, az ő történetét bemutató filmben pedig reflektálnak is a jamaikai bob csapatra. (fordítva ez sajnos nem történik meg, a Jég veled! még csak említést sem tesz Edwardsról)

Irány az olimpia!

Komolyabbra fordítva a szót: a Jég veled! egy klasszik ’90-es évekbeli vígjáték, amelynek a varázsa mára egy kicsit megkophatott, de még mindig működik a bájos humora, miközben próbál megfogalmazni néhány gondolatot kitartásról és elszántságról (kicsit sem didaktikus módon, teszem hozzá). Emlékezetes jelenetek, dumák, jó karakterek, a poénok is működnek, s a néző tények ismeretében sem tud mit csinálni: drukkol, hogy ez négy jamaicai eszement végigcsinálja ezt az egészet, amit kiterveltek. Az ilyen, igaz történetből táplálkozó filmekben azonban pont az a jó, hogy felkelti a néző figyelmét, hogy aztán utána olvasson a tényeknek. Így tettem én is, így tudom, hogy John Candy filmben bemutatott edzésmódszerei erőteljesen eltérnek a valóságtól, s a film végi pátosz is el van túlozva. Mivel nem dokumentumfilmről van szó, helyenként persze módosított a megtörtént eseményeken, de ezek a változtatások abszolút megbocsáthatóak. Mindent egybevéve, egy jó kis kikapcsolódást nyújtó film maradt a Jég veled!, (erősen „disney-sített” végkifejlettel) amelyet jó újra és újra elővenni.

84 Jég veled!  (1993)

családi | kaland | sportfilm | vígjáték

Négy mindenre elszánt jamaicai sportoló úgy dönt, hogy a négyes bobban indulnak a téli olimpián, Calgaryban. Semmi nem állhat az útjukba, nem ismernek lehetetlent és szereznek... több»

0