2017.08.03 19:13 Borsossy Nézhetetlen Olvasottság: <100x
1

El kell előtte olvasni a könyvet!

Egy 4500 oldalas, -megszakításokkal- 30 éven át írt, a világ egyik legjobb, legösszetettebb, kiterjedtebb, de ugyanakkor egybefüggő történetéből készült egy 90 perces film. Na itt meg is kell állni, és le kell szögezni, hogy az lehet, hogy a filmnek az alapötletét tekintve van köze a könyvhöz, de a hasonlóságok sora olyan rövid, hogy akár azt is mondhatnánk, hogy ez a film NEM a könyv filmes adaptációja. Tudom, hogy most hónapokig minenki a film és a könyv összahasonlításán fog vérre menő vitákat -megjegyzem teljesen feleslegesen- lefolytatni, ezért szerintem érdemes már most, az elején leszögetni, hogy a film NEM akarta a könyvet sem megismertetni, sem elmagyarázni, sem felszínesen, de legfőképp mélyebb értelmében a nézőközönségnek. Kb mint mikor a Gyűrűk ura után kijöttek Frodo-s rágók az USA-ban. Ennyi köze van a filmnek a könyvhöz.

Szóval ezzel a mércével nézve egy nézhető, de igen gyenge alkotással van dolgunk sajnos. Vicc, hogy 90 perc a játékidő... már itt lehet érezni, hogy nem is akarták a könyvet megfilmesíteni.

El kell előtte olvasni a könyvet!

Másrészt fontos megjegyezni, hogy a 7 könyvet tisztességesen elolvasó rajongók 99%-a már ott, abban a pillanatban elpártolt a filmtől, amikor kiderült, hogy egy fekete férfi lesz a főszereplő.

A könyv egyik érdekessége a csont fehét, szikár, világoskék szemű főszereplő viszonya a fekete, tolókocsis társához és fordítva. De ami még ennél is lényegesebb, hogy ha Roland fekete, akkor a királyságban az ősei, kb 30 generációra visszavezetve is azok, beleértve Arthur-t. A teljes udvartartás, a barátai, a társai, a nép...mindenki fekete. Kizárt, hogy így bárki is bele tudná magát képzelni a könyv olvasása után ebbe a helyzetbe. Fontos, hogy ez nem rasszizmus, csak a tény megállapítása, hogy ha a főszereplő a filmben fekete, akkor az logikusan mit eredményez a történetre vonatkoztatva, és így az egész végérvényesen, teljes mértékben elszakad a könyvtől. Kár volt a hollywoodban mostanában tapasztalt kötelezően terjesztendő polkorrektság oltárán feláldozni ezt az egészet. Ugyanakkor kétséget kizárólag meg kell jegyezni, hogy Idris Elba, mint általában, most is brutálisan jól alakít. Kimagaslóan karakteres, szimpatikus, igazi egyéniség. Ezért is szeretjük, igen, ebben a filmben is - függetlenül a könyvtől.

Tudom, hogy -mint mindig-, most is megosztó a véleményem, de aki a filmet megnézi úgy, hogy nem olvassa el a könyvet még ELŐTTE, egy életre szóló, örök élménnyel lesz szegényebb. Pontosan ugyanúgy, mint a Trónok harca esetében, amikoris a könyv kb 90%-a egyszerűen kimaradt a sorozatból, ezáltal el is veszett az értéke úgy ahogy van.

akció | fantasy | horror | kaland | sci-fi | western

Egy revolverhős vándorol a végtelen pusztában. Igazi harcos, aki az igazság nyomában jár, és szörnyekkel viaskodik. Roland Deschain (Idris Elba) magányos harcos, aki a Setét... több»

1