2018.11.02 18:45 Berto49 Olvasottság: <100x
0

Megtisztulni a múlt bűneitől egy szemeteskocsival

Szerintem teljesen egyértelmű, hogy ez a Peckinpah alkotás a hetvenes évek legjobb akciófilmje. Felejthetetlen jelenetek egész sora követi egymást, a több mint két órás játékidő minden perce élmény volt. Nem csoda, hogy a rendező többi filmjével ellentétben már a bemutatója után is nagy közönségsikert aratott, nem mellesleg a legtöbb bevételt is hozta számára. A „Love Story”-ból megismert vonzó Ali MacGraw és a szokásosan cool Steve McQueen mellett pörgő és kiszámíthatatlan cselekmény, kissé road movie jelleg, halványan érezhető „Bonnie és Clyde”-hatás, ami véletlenül sem szolgai koppintás és remekül a vászonra vitt akciójelenetek teszik nagyszerűvé a filmet.

Talán Quincy Jones életének legjobb kísérőzenéjét hallhatjuk a film alatt, nem hivalkodó, de ugyanakkor remekül aláfesti, felfokozza a látványt. Meg kell említeni a jelképes szemeteskocsis jelenetet, amelyben a két főhős mintegy megtisztul a múlt bűneitől, a másikba vetett hitüket megerősítve indulnak a rájuk váró újabb megpróbáltatások felé. Az is emlékezetes jelenet, amikor a vonaton Doc harcba indul az ellopott zsákmány visszaszerzéséért. A tenyérbe mászó képű Al Lettieri (Rudy Butler) és a szőke lotyó Sally Struthers „románca” a filmtörténet legellenszenvesebb párkapcsolata.

Megtisztulni a múlt bűneitől egy szemeteskocsival

A néző forrva a dühtől és utálattól várja, hogy valaki már végre végezzen a Rudy nevét sikoltozó céda nőszeméllyel. A forgatókönyv írója, Walter Hill, a második munkájával, Jim Thompson regénye alapján ezzel megalapozta a hírnevét. A későbbiekben olyan filmek szkriptjét írta (és rendezte is!), mint a „Gengszterek sofőrje”, vagy a „48 óra”. Bátor kijelentés, de vállalom, hogy az eredeti címén a „Getaway” a filmkedvelők számára kihagyhatatlan!

80 A szökés  (1972)

akció | krimi | thriller

A szökés című thrillerben Doc börtönben ül fegyveres rablásért. Megkéri feleségét, hogy szóljon egy befolyásos embernek, bizonyos Beynonnak, hogy valamiként juttassa ki a... több»

0