2019.01.21 20:43 Márton Olvasottság: 174x
1

Egy tartalmas és feszültséggel átszőtt remek horror Carpentertől

Nagyra tartom John Carpenter filmjeit, mert képes volt a horror műfajának egy olyan pluszt nyújtani, amit csak nagyon kevesen tudtak! Tulajdonképpen a "Mester" egészen 1995-ig képes volt minden filmjének egyedi hangulatával, atmoszféra teremtésével lenyűgöznie engem! Az 1987-ben készített A sötétség fejedelme talán az egyik legérdekesebb és legösszetettebb témájú filmje számomra! Sokáig nem tudtam hogy jelen filmünk, egy középső része az úgynevezett Carpenter féle Apokalipszis trilógiájának (aminek az első része az 1982-es A Dolog és a befejező része az 1994-es Az őrület torkában című film volt)! Ezen filmeknek történetileg nincs közük egymáshoz, csupán annyiban merül ki a hasonlóság a filmeknél, hogy Carpenter egy olyan témát választott megfilmesítésének alapjául, ami elpusztíthatja az emberi fajt! Na de nézzük hogy miről is szól A sötétség fejedelme!

Mint fentebb írtam, jelen filmünket tartom a legérdekesebb történettel rendelkező Carpenter filmnek! Hisz ebben a filmben legalább annyi tudományos elemet préselt bele a rendező, mint amennyi vallási töltet! Plusz ehhez adagolt még nem is kis mennyiségű az ismeretlentől való félelmet és mindehhez még hozzáadta azt a fajta baljós érzést, hogy itt valami nagyon rossz dolog fog történni és mindezt úgy tálalta fel, ahogy már jól megszokhattuk Carpentertől! Hisz a filmnek a történetvezetése igencsak komótos már-már lassúnak is mondanám, viszont egy percre sem válik unalmassá! Pont azért ami miatt kimondottan imádom Carpenter filmjeit, miszerint hiába lassú a filmjeinek a többsége történetvezetésileg, a rendező ezt ki is használja, mert fokozatosan adagolja a feszültséget és ezáltal lesz a film hangulata még félelmetesebb! Nos itt a vallási téma behozatala extra pont volt, hisz érezhető minden olyan jeleneten ahol ezt érintik, az ősi gonosz jelenlét és ahogy ezeket a dolgokat tudományosan bizonygatják, a hideg futkosott a hátamon tőle!

Egy tartalmas és feszültséggel átszőtt remek horror Carpentertől

Szereplők tekintetében egyértelműen Donald Pleasence és Victor Wong-ra építkezik a film, érthető módon, hisz az egyikük a vallási oldalról közelíti meg a film történetét, míg a másik színész a tudomány oldaláról! Szerencsére a további karakterek többsége is jól van ábrázolva és mindehhez párosul igencsak korrekt színészi alakításuk!

Amit még érdemes megemlíteni egy Carpenter filmnél, az a zene, hisz a legtöbb filmjénél, legalább annyira ismertek lettek a zenei betétek, mint maga a film és ez alól jelen alkotás sem kivétel! Nem hinném hogy tudnék úgymond kedvenc zenét kiválasztani Carpenter filmjei közül, hisz mindnek megvan az a fajta varázsa, hogy tökéletesen passzol az adott filmhez (általában a filmjeihez maga Carpenter komponálta a zenéket)! Ennél a filmnél a zene amolyan nyugtalanító, baljós és hihetetlenül erőteljes, e téren is kiemelkedő!

Tehát ismét egy remek horrorfilmet hozott össze Carpenter, ami továbbra is a hangulata miatt emelkedik ki az átlag vagy a jó horrorfilmek sokaságából! Aki még nem látta és érdeklődik a régebbi horrorfilmek iránt, az mindenképp tegyen egy próbát ezzel a filmmel!

horror

A sötétség fejedelme című horrorban egy katolikus pap egy külvárosi templomba hív egy csapat tudóst, hogy vizsgáljanak meg egy titokzatos fiolát. A fiolában található... több»

1