2019.01.27 19:18 Filmdoki Olvasottság: <100x
0

Csábító a mosolya

Bob Hoskins az egyik legzseniálisabb színész, akit valaha hátán hordott a Föld. Ennek ellenére igen kevés filmjét láttam, így elkezdtem szép lassan pótolni munkásságát. Mona Lisa című mozija a '80-as évek brit alvilágába kalauzol el bennünket, azon belül is az örömlányok cseppet sem örömteli világába. Neil Jordan-től eddig két szuperprodukciót láttam (Interjú a vámpírral, Michael Collins), melyek kiváló filmek, azonban ott érződik, hogy a rendező a nézők igényeihez próbált igazodni. A Mona Lisa ellenben nem leplez semmit, kellően nyers és brutális, egyfajta neo-noirnak is beillik.

A történet a frissen szabadult George-ról szól, aki régi barátjától, a már nagypályás gengsztertől, Mortwelltől kér állást. Kap is egy egyszerű feladatot: fuvarozzon egy luxus prostituáltat és vigyázzon rá. A férfit hamar maga köré csavarja az egzotikus szépség, és csakhamar ráveszi, hogy segítsen neki egy nyomozásban. A film egyik hatalmas erőssége az angol közeg, melyben játszódik. Ennek hála az egészet átitatja egyfajta furcsa ridegség, valamint az angol humor egyaránt. Európai filmről lévén szó nem fukarkodik megmutatni a dolgokat sem, így nem egy, még ma is kellően nyomasztó, esetenként sokkoló képsornak lehetünk szemtanúi.

Csábító a mosolya

A film másik nagy erőssége a két főszereplő párosa kellene, hogy legyen, számomra viszont furcsa volt ez a viszony, annak ellenére, hogy oda fut ki, ahova. Simone karaktere néha túlontúl érthetetlenül viselkedett, ámbár Cathy Tyson nem játszott rosszul. Hoskins viszont megint egy betonbiztos alakítást nyújt, mint a nagykutyák közé keveredett kisember. Ahol kell visszafogott, humoros, máskor viszont már-már átszakítja a képernyőt olyan bedobással alakít. Mit lehet mondani, szinte folyamatosan uralja a vásznat. A sztori a nyomozással kellően izgalmas, ámbár néhányszor így is kicsit leül. A jó rendezés, a kiváló atmoszféra és az alakítások azonban így is egy kellően egyedi filmélménnyé teszik a Mona Lisa-t.

81 Mona Lisa  (1986)

dráma | krimi | romantikus

George most szabadult a börtönből és nehezen ugyan, de talált munkát: egy prostituált sofőrje lett; ügyféltől-ügyfélig szállítja a lányt. Az üzlet azonban nehezen indul be,... több»

0