2019.02.20 19:44 JcWh Olvasottság: <100x
0

Az űrkutatás hajnala

Látva a film megjelenésének dátumát és a leírását biztosan arra gondolhatunk, hogy a film technikai színvonala sokat avulhatott az idő múltával. Azonban pozitívan kell csalódnunk a filmben, hiszen mindenféle CGI és egyéb 21. századi technikai vívmány nélkül is lehetett igazán látványos repülős/űrkutatásos filmet készíteni. Az 1956-os megjelenési év különösen izgalmassá teheti a mai néző számára a filmet, ugyanis egy évvel később sikerült kilőni a világűrbe az első műholdat és öt évvel később került sor az első ember általi űrrepülésre.

A film témája ezáltal kiemelkedően újszerűnek hathatott akkoriban és sok ember izgatottan ülhetett be a mozikba. Ahogy Armstrong volt a 60-as évek "Első embere", úgy a 40-es, 50-es évek-é pedig Chuck Yeager tesztpilóta lehetett, aki elsőként lépte át repülésével a hangsebesség határát. Azon kívül, hogy Yeager nevét megemlítik a filmben még egy tesztrepülését is megrendezték, amikor a világűr határát kísérelte meg elérni. A filmben zseniálisan megcsinálták ezt a jelenetet a technikai korlátok ellenére.

És nem is véletlen, hogy ezt a filmet a William Holden által létrehozott filmgyártó vállalat finanszírozta, hiszen maga Holden is igen extrém figura volt és szerette az ismeretlen dolgok felfedezését. A film rendezője, Mervyn LeRoy pedig olyan nagy klasszikus társrendezője volt, mint az 1939-es Óz, a csodák csodája. Nem is kérdés, hogy Holden zseniális a szerepében, ő szinte minden karakterét maximális hihetőséggel volt képes eljátszani. A film fő gerincét alkotó Holden mellé két erős, inkább B-filmekből ismert színészeket kapunk, akik közül Lloyd Nolan mindenképp kiemelhető, illetve James Garner filmes debütálásának is szemtanúi lehetünk. A tesztrepülés műszaki hátterét részletesen és látványosan bemutató rész mellé a filmnek nem sikerült egy mély emberi drámát is adagolnia, habár William Holden komplex karaktere (és persze Holden erőteljes alakítása) által ez a rész is kap némi színezetet. Ez az 50-es évekbeli ritkaság felüdülésként szolgálhat a 21. század CGI-vel felturbózott filmjei után.

0